Gode råd til at undgå sølvfisk i hjemmet

De kribler og krabler under panelerne, på badeværelsesgulvet og i kælderen. På trods af deres lille størrelse, kan de små kræ være en stor hovedpine for boligejere, der døjer med sølvfisk i hjemmet. I dette indlæg giver Dansk Boligforsikring dig derfor nogle simple råd til, hvordan du kan forebygge eller komme af med sølvfisk i hjemmet. Før vi når til de gode tips, skal vi lige blive lidt klogere på de små skadedyr.

Hvad er sølvfisk?

De små skadedyr på blot 12-25 millimeter har faktisk en interessant historie bag sig. I over 300 millioner år har de vingeløse insekter levet på jorden, hvilket betyder, at sølvfiskene faktisk har kravlet rundt på jorden før, at de første pattedyr blev til. Sølvfisk er også kendt under en hel række af andre navne, så hvis du hører om sølvkræ, skæggede sølvkræ, sølvsild eller ovnfisk, så er der altså tale om det samme kræ: Sølvfisken.

Mange af navnene indeholder ordet sølv, og som du kan se på billeder øverst, så er det på grund af insekternes sølvgrå farve og skinnende overflade. Sølvfiskene lever som udgangspunkt i 3-4 år, men i nogle tilfælde kan de små bæster leve helt op til 8 år. Efter omkring et år er sølvfisken kønsmoden, og hunnerne lægger omkring 20 æg i løbet af sin levetid.

Det skal understreges, at sølvfisken er et harmløst skadedyr, der ikke bider mennesker eller er til direkte gene på andre måder. Dog kæmper mange danskere med at komme af med de små kræ, hvis de først er kommet indenfor husets fire vægge. Sølvfisk i hjemmet lever nemlig kun i lune og fugtige områder, og derfor findes de ikke i naturen på de danske breddegrader – kun i hjemmet. Sølvfisken lever af meget små mængder biologisk materiale, så de kan sagtens overleve ved at spise andre døde insekter, sæberester i brusekabinen eller bittesmå mængder mug- eller skimmelsvamp.

Gode råd til sølvfisk i hjemmet

Nu da vi er blevet klogere på de små sølvfisk i hjemmet, er det tid til en række tips, som du kan bruge til at undgå eller komme af med sølvfiskene. De fleste boliger oplever til tider få sølvfisk på badeværelset, men i nogle hjem kan bestanden af sølvfisk tage overhånd. Hvis du vil undgå det, så følg disse tips:

Udluftning

Det vigtigste råd er at sørge for en regelmæssig udluftning. Du bør lufte ud 2-4 gange om dagen i 5-10 minutter – også i de kolde vintermåneder. Som sagt elsker sølvfiskene et lunt miljø, og ved at lufte grundigt ud kan fugten slippe ud af hjemmet. Samtidig vil temperaturen kortvarigt blive lavere, hvilket kan få sølvfiskene til at søge andre steder hen, hvis man gør det over en længere periode.

Støvsugning og rengøring

Da sølvfiskene lever af bittesmå mængder biologisk materiale, så er det en rigtig god ide at skrue op for støvsugningen i hjemmet. Da små brødkrummer, mel eller andre madrester er et festmåltid for sølvfiskene, så kan du gøre meget med regelmæssig støvsugning. De kan dog også overleve ved blot at spise små mængder sæberester samt mug- og skimmelsvamp. Derfor er det også en rigtig god ide at skrue op for rengøringen – særligt i hjemmets fugtige sprækker.

Spar på gulvvasken

Det er dog ikke al rengøring, der er en god metode til at slippe af med sølvfisk i hjemmet. Da de elsker fugtige områder, kan gulvvasken faktisk give dem rigtig fine leveforhold. Overvej derfor, om du vasker gulvet lidt for ofte og dermed skaber et fugtigt paradis for de små insekter.

Forebyg fugt og skimmelsvamp

Da sølvfisk i hjemmet elsker fugt og kan overleve ved at spise selv små mængder skimmelsvamp, er det selvfølgelig også en god ide at forebygge fugt og skimmeldannelse i hjemmet. Her kan man holde et ekstra vågent øje med boligens fugtige rum, så man kan reagere hurtigt, hvis man opdager små mørke plamager, der er et tegn på skimmelsvamp. Her på siden kan du læse meget mere om, hvordan du undgår fugt i kælderen. Du kan også blive klogere på, hvordan du fjerner skimmelsvamp i boligen.

Bekæmpelse med gift

Hvis sølvfiskene allerede har overtaget hjemmet, så er det ikke altid nok blot at overveje sine vaner for udluftning og rengøring. Her kan det i stedet blive nødvendigt at bekæmpe de små kræ med gift. Man kan enten vælge at få hjælp fra en autoriseret skadedyrsbekæmper, ellers kan man også selv gøre en del. En klassisk insektspray virker også på sølvfisk, så den kan sprøjtes under husets paneler, på badeværelset samt i alle andre lune og fugtige afkroge. Du kan også købe lokkedåser, der minder meget om lokkedåser til myrer, men som er designet specifikt til sølvfisk i hjemmet.

Hold øje med dine VVS-installationer

Da sølvfiskene elsker de lune og fugtige dele af hjemmet, er det en rigtig god ide at holde et vågent øje med den del af hjemmet, der afgiver fugt – VVS-installationerne. En usynlig skade i et vandrør kan nemlig gøre hjemmet meget attraktivt for de små sølvfisk. I dag er det meget normalt, at de fleste VVS-installationer er skjulte – altså at de er indbygget i vægge og gulve. Derfor kan de selvsagt være svære at “holde øje med”, og derfor har Dansk Boligforsikring samlet en guide, hvor du kan lære meget mere om, hvordan du sikrer boligen mod de mest typiske skader i indbyggede installationer.

Forebyg andre skadedyr

Sølvfisk er dog langt fra det eneste skadedyr, som kan invadere hjemmet. Nogle skadedyr kan endda også være direkte skadelige for selve boligen og kræver øjeblikkelig handling. Eksempelvis findes der forskellige typer af træborende insekter, der kan skade tagkonstruktionen under taget og andet træværk i boligen såsom borebiller, husklanner og husbukke. En anden type af skadedyr, der kræver øjeblikkelig handling er væggelus, der kan snige sig med hjem fra ferien i bagagen og er utroligt svære at få bugt med. Der er heldigvis meget, man selv kan gøre, og her på Dansk Boligforsikrings hjemmeside kan du blive meget klogere på, hvordan du forebygger skader fra skadedyr.