Undgå fugt i kælderen

Bor man i et hus, hvor der følger en kælder med, så har man højst sandsynligt på et eller andet tidspunkt været udsat for fugtproblemer. Fugt er nemlig svært at undgå i en kælder.

Hos Dansk Boligforsikring giver vi dig gode råd til, hvordan du tjekker din kælder for fugt og skimmel, og hvordan du bedst undgår det. Er du i tvivl om, hvorvidt dit fugtproblem er dækket under en ejerskifteforsikring? Kontakt Dansk Boligforsikring og få din sag vurderet konkret.

Sådan tjekker du din kælder for fugt

Inden du går i krig med at eftersøge din kælder for fugt og skimmel, så kan det være en god idé at overveje, hvad du egentligt skal bruge kælderen til. Fugtbekæmpelsen afhænger nemlig heraf.

Det første, du skal undersøge er kælderens tilstand og se, om du kan lokalisere et angreb af fugt eller skimmel. Her er det ikke kun åbne steder, men også skjulte steder, der skal undersøges.

Dette skal du tjekke:

  • Mørke plamager
  • Skimmel på bagsiden af beklædning på vægge
  • Saltudblomstringer
  • Maling, der skaller eller bobler op

Derudover er lugten af fugt også en god indikator for, om der er fugt- eller skimmelproblemer i kælderen. Nedenfor kan du se et eksempel på fugt i kælderen, som kan hjælpe dig med at identificere problemet:

Sådan mindsker du risikoen for fugt kælderen

Fugt er ikke direkte skadeligt for dit hus, så længe det ikke trænger op i konstruktionerne i etageadskillelsen og længere op i huset. Derfor gælder det først og fremmest om at få fugten under kontrol:

  • Flyt reoler og skabe et par centimeters afstand væk fra ydervæggen
  • Undgå at ligge tæpper samt linoleum-, vinyl- eller trægulv
  • Undgå beklædning som gipsplader på loft og vægge

Udbedring af fugt

Når du har lokaliseret, hvor fugtproblemet holder til, så er spørgsmålet, om du selv skal udbedre det, eller om det er nødvendigt a få en sagkyndig ind over.

Ønsker du selv at udbedre fugtproblemerne, så er der en række tiltag, du kan anvende, som oftest er langt billigere og tilstrækkelig til at holde fugten nede. Kort sagt går taktikken ud på at lade fugten slippe ud, så den ikke har mulighed for at ophobe sig.

En måde, hvorpå dette kan lade sig gøre, er ved at sørge for jævn og effektiv udluftning. Derudover kan opvarmning af kælderen være med til at hold den tør.

Derudover bør du undgå at tørre vasketøj i kælderen, da det tilfører ekstra fugt i kælderen, som kan eftergive fugt- og skimmelproblemer.