Hvis skaden sker
Husk at ejerskifteforsikringen kun dækker skader, der er sket før overtagelsesdatoen.
Er skaden sket efter du har købt huset, bør du checke dine almindelige husforsikringer.
Det er derfor en god idé at sætte sig ind i hvilke forsikringer, der dækker hvilke skader, hvis uheldet skulle være ude.
Må du begynde at udbedre skaden?
Mange af vores kunder opdager ting ved deres hus når de er i gang med at renovere eller kort tid efter overtagelsen, hvor de er i gang med at sætte deres præg på ejendommen. Mange ønsker derfor at begynde med en udbedring så hurtigt som muligt, så projektet ikke sættes på hold.
Du bør ikke udbedre en skade, indtil vi har haft mulighed for at behandle din skadeanmeldelse. Oftest har vi brug for at besigtige det forhold, du anmelder.
Hvis du har udbedret før vi har taget stilling, vil det være vanskeligt for dig at sandsynliggøre, at der forelå en skade, som ejerskifteforsikringen skal dække. Du kan også komme i den situation, at vi ikke erstatter udgifterne til den udbedring, du har foretaget, men opgør din erstatning til et mindre beløb, fordi vi vurderer at reparation kan foretages på en anden eller billigere måde.
Vi fraråder, at du udbedrer, men risikoen er din, og beslutningen træffer du selv.
Du har dog altid en almindelig pligt til at begrænse tabet og sørge for, at forholdet ikke udvikler sig. Det vil sige, at du, når du får kendskab til forholdet, skal holde det under observation og sørge for, at det ikke bliver forværret.
Hvordan foregår skadebehandlingen?
Når vi har modtaget skadeanmeldelsen og de nødvendige dokumenter, vil sagen blive givet til en skadebehandler. Skadebehandleren vil gennemgå anmeldelsen og dokumenterne. Det er muligt, at han/hun kontakter dig telefonisk, hvis der er opklarende spørgsmål til det forhold, du har anmeldt eller til dokumenterne.
Kommer der nogen ud og besigtiger?
I nogle sager er der tilstrækkelige oplysninger i tilstandsrapporten og i de dokumenter eller beskrivelser fra håndværkere, som du har indsendt. I andre sager vil skadebehandleren konkret vurdere, at der skal sendes en besigtigelseskonsulent ud for at se på forholdet. Du bliver underrettet pr. brev eller mail. Besigtigelseskonsulenten vil herefter kontakte dig direkte og aftale et nærmere tidspunkt for besøget.
OBS! Ny procedure for besigtigelser i forbindelse med Covid-19. Se nærmere her.
Hvilken funktion har besigtigelseskonsulenten?
Besigtigelseskonsulenten foretager en byggeteknisk gennemgang, af det, du har anmeldt. Konsulenten kigger kun på det, du viser ham – han fejlfinder ikke. Besigtigelseskonsulenten foretager ikke destruktive eller ødelæggende indgreb på din ejendom for at dokumentere skaden. Hvis forholdet kræver, at der skal foretages et ødelæggende indgreb, skal det være foretaget af dig inden besigtigelsen. Det hænger sammen med, at det er dig der skal sandsynliggøre, at der er en skade.
Besigtigelseskonsulenten er ikke bemyndiget til at træffe afgørelser om dækning. Han/hun skal alene besigtige og vurdere det anmeldte forhold rent teknisk og hans vurdering og fotos bliver videregivet til skadebehandleren.
Hvem træffer afgørelsen om din skade?
Det er alene Dansk Boligforsikring A/S’ skadebehandlere, der kan træffe afgørelser på selskabets vegne. Alle afgørelser vil blive truffet skriftligt.
Hvor lang er sagsbehandlingstiden?
Det er vanskeligt at give en præcis tidshorisont for sagsbehandlingen, da alle sager af natur er forskellige og individuelle. Det kommer også an på, hvor mange andre, der anmelder skader på det tidspunkt, du sender din skadeanmeldelse ind.
Ejerskifteforsikringsskader er ikke som villaforsikringsskader. De takseres ikke på stedet, efter besigtigelsen skal det vurderes, om forholdet er dækket af skadesdefinitionen. I modsætning til villaforsikringsskader, er der kun i sjældne tilfælde tale om akutte skader.
Skadebegrebet er mere komplekst end villaforsikringens, og vurderingen af, om der er tale om et dækningsberettigende forhold, herunder indhentelse af alle nødvendige oplysninger til at fastslå skadeårsag og omfang, kan tage tid.
Der kan også være behov for at føre regres mod den bygningssagkyndige, der har udarbejdet tilstandsrapporten eller den tidligere ejer. “Regres” betyder, at Dansk Boligforsikring A/S gør et økonomisk krav gældende overfor den, som vi mener, er ansvarlig for et forhold, som selskabet dækker under forsikringen. Det kan skyldes ansvarspådragende fejl hos den bygningssagkyndige eller alvorlige fejl eller fortielse hos sælgeren af ejendommen.
Vi behandler din sag hurtigst muligt. Du er naturligvis altid velkommen til at tage kontakt til din skadebehandler, for at høre hvordan det går med din sag.
Hvis du ikke er enig i afgørelsen?
Skulle du ikke være enig i vores vurdering af din sag, er du til enhver tid velkommen til at kontakte din skadebehandler og få en gennemgang af afgørelsen og den nærmere begrundelse. Hvis du herefter stadig ikke mener, at afgørelsen er rigtig, kan du skriftligt bede om at få forholdet genbehandlet. Du bør i anmodningen om genbehandlingen anføre, hvorfor du mener, vores afgørelse er forkert.
Din anmodning om genbehandling kan fremsendes til vores klageansvarlige, Gregers Blichfeldt, på mail klage@danskboligforsikring.dk, der vil gennemgå og revurdere sagen og afgørelsen. Du vil modtage resultatet af denne genbehandling skriftligt indenfor 3-4 uger. Skulle det tage længere tid (f.eks. hvis vi har brug for at indhente yderligere oplysninger) vil du blive orienteret.
Skulle du derefter fortsat være uenig i selskabets afgørelse kan du – mod et gebyr – indbringe en klage til Ankenævnet for Forsikring. Du kan finde mere information herom på www.ankeforsikring.dk