Sådan fjerner du bedst skimmelsvamp i din bolig

Skimmelsvamp er en plage, de fleste af os har stiftet bekendtskab med i løbet af vores tid i lejlighed eller hus. Heldigvis kan skimmelsvamp ofte vaskes af, men mange gange er man nødt til at fjerne alle materialerne, som skimmelsvampen har været i berøring med og udskifte dem med nye.

Selvom, det er muligt at fjerne skimmelsvampen, så er det essentielt, at man finder årsagen til angrebet, så det ikke breder sig eller vender tilbage.

Hvorvidt skimmelsvamp er dækket under en ejerskifteforsikring, vil altid skulle vurderes konkret. Kontakt derfor Dansk Boligforsikring, hvis du er i tvivl om, hvorvidt din sag er dækket af din ejerskifteforsikring.

Hvornår skal du fjerne skimmelsvamp?

Desværre er det ikke muligt at fastlægge, hvor store mængder skimmelsvamp, der skal til, før det er sundhedsskadelig. Mennesker reagerer nemlig meget forskelligt, når det kommer til skimmelsvamp. Derfor kan selv den mindste mængde være vigtigt at fjerne med det samme.

Det er langt fra de fleste, som reagerer på skimmelsvamp eller viser allergiske reaktioner.

Dog bør du reagerer hurtigt på skimmelsvamp, hvis:

 • Du eller andre i boligen reagerer kraftigt på skimmelsvampen.
 • Du registrerer større områder med skimmelsvamp på overflader eller i konstruktionerne af stuer, værelser, køkken, bad og andre rum, som bruges meget.
 • Du konstaterer skimmelsvamp i konstruktioner, hvorfra skimmelsvamp eller sporer kan trænge ind i opholdsrum, f.eks. i konstruktioner med indvendig efterisolering, hvor der ikke er tæt.

Opdager du skimmelsvamp i rum, hvor du kun opholder dig kortvarigt, eller i ofte ubenyttede kælder-, lofts- og tagrum, så er det ikke presserende. Dog anbefales det altid at, du handler, før det spreder sig.

Sådan fjerner du et mindre angreb af skimmelsvamp

Selvom orden skimmelsvamp ofte sætter frygten i gang hos os, så er det ikke nødvendigt at gå i panik, hvis du opdager et angreb af skimmelsvamp i din bolig. Skimmelsvamp findes faktisk alle steder, eftersom det kan gro, hvorend der er organisk materiale, ilt og fugt.

Da organisk materiale og ilt findes overalt, er det fugten, du skal være opmærksom på for at mindske væksten af skimmelsvamp.

Skulle du opdage skimmelsvamp i din bolig, er det heldigvis muligt at få bugt med problemet relativt hurtigt. Der findes en række midler, f.eks. Klorin eller Rodalon, som er yderst effektive. Derudover er knofedt det vigtigste element i kampen mod skimmelsvamp. Du er nødt til at skrubbe grundigt, hvor det er nødvendigt at få al skimmelsvampen af.

Gå ikke på kompromis med rengøringen efter et angreb

Når du har fået skrubbet skimmelsvampen af, er det en god idé at gøre grundigt rent, da det hjælper til at fjerne så mange svampespore som muligt i de rum, der har været angrebet.

Fokusér på at støvsuge og vaske møblerne samt gulvet grundigt. Vask tøj, sengetøj og alt andet løst tekstil, som har opholdt sig i det inficerede rum.

Det skal du gøre, hvis du opdager et større angreb af skimmelsvamp

Opdager du, at skimmelsvampen har spredt sig til større områder, eller lugter der generelt muggent i rummet, anbefales det, at du får undersøgt situationen nærmere, inden du begiver dig i gang med at bekæmpe væksten.

Før du går i gang, bør du undersøge:

 • Hvor stort er omfanget af skimmelsvamp i boligen?
 • Hvor vokser det?
 • Hvad er årsagen bag angrebet?
 • Er der skimmelsvamp i skjulte konstruktioner?
 • Hvilke arter af skimmelsvamp, har du med at gøre?

Her kan det være en god idé at få hjælp af professionelle, som er eksperter inden for skimmelsvamp, da man ofte ikke selv kan undersøge boligens skjulte konstruktioner for skimmelsvamp.

Kom til bunds i fugten, før du fjerner skimmelsvampen

Ligesom meget andet, er det vigtigt at finde roden til problemet, så man undgår, at der opstår igen på et senere tidspunkt.

Før du går i gang med af fjerne skimmelsvampen, er det derfor vigtigt, at du finder årsagen til, hvorfor det overhovedet er i din bolig.

Som tidligere nævnt kræver skimmelsvamp fugt for at gro, og niveauet af fugt i din bolig bør aldrig være så høj, at der kan gro skimmelsvamp. Derfor er det en god idé at starte med at finde årsagen til fugten.

Der kan være mange årsager til, at der er fugt i din bolig:

 • Et utæt tag
 • Utætte eller dårlige isolerede vinduer og døre
 • En vandskade
 • Dårligt indeklima

Stammer skimmelsvampen fra en vandskade, er det vigtigt at sørge for, at det tørrer helt ude, således skimmelsvampen ikke længere kan vokse. Først der giver det mening at begynde at fjerne svampene.

Trods skimmelsvampen er tør, skal det stadigvæk fjernes helt. Indtørret skimmelsvamp kan nemlig stadigvæk afgive sporer. Derfor vil de genoptage væksten, hvis de igen bliver udsat for fugt.

Bliv klogere på ejerskifteforsikring og skimmelsvamp her. Du kan også læse mere generelt om dækningen ved en ejerskifteforsikring her.