Køb af hus: 7 ting I skal huske efter købet

Der er mange ting, man skal huske og have styr på ved køb af hus – også efter at købsaftalen er underskrevet. Er I i tvivl om, hvad I skal have styr på, efter købet af huset er gået igennem, og I står med en underskrevet købsaftale og nøglerne til jeres nye hus? Så læs med her, hvor vi giver et overblik over 7 vigtige ting, I skal huske.

1. Hav styr på forsikringerne ved køb af hus

Ved køb af hus, er det utrolig vigtigt at have styr på forsikringer. Allerede før købet, skal I have gjort det klart, om der skal tegnes en ejerskifteforsikring. Det er ikke lovpligtigt, men kan vise sig at være en god investering, da en ejerskifteforsikring bliver taget i brug ved 1 ud af 5 bolighandler.

Foruden ejerskifteforsikringen, bør man ved køb af hus også sørge for en række andre boligforsikringer. Det gælder fx indboforsikring og husforsikring.

2. Få styr på betaling af ejendomsskatter

Når man har købt et hus og ejer det, skal der betales ejendomsskatter. Det gælder både ejendomsværdiskat og grundskyld. Ejendomsværdiskatten betaler man årligt, mens grundskylden typisk opkræves to gange om året.

3. Renovering

For mange er der også større eller mindre renoveringsopgaver forbundet med køb af hus. Det skyldes, at mange huskøbere ønsker at tilpasse huset til egne behov og stil. Hvis I planlægger at renovere eller tilpasse huset, bør I udarbejde en detaljeret plan, søge nødvendige tilladelser og hyre de rette fagfolk til opgaven.

4. Overvej energirenovering

Går man i gang med renoveringen, kan det være en god idé at tænke energirenovering ind. Det kan nemlig være en god investering på både kort og lang sigt.

5. Løbende vedligeholdelse

Et køb af hus betyder også (i de fleste tilfælde) løbende vedligeholdelse. Sørg for at planlægge og prioritere vedligeholdelsen. Det kan være alt fra gummifuger i badeværelset til tagrenderne udenfor. Se oversigt over, hvad du bør ordne, når du vedligeholder dit hus.

6. Husk sikkerheden

Sikkerheden i huset er også vigtig. Efter købet af huset er det en god idé at huske sikkerheden. Det gælder både i forhold til indbrud, men også brand. Sørg derfor for at tage jeres forholdsregler i forhold til at forebygge indbrud og installere røgalarmer som anbefalet.

7. Kend til husejernes forpligtelser

Hvis I kommer fra en lejlighed og nu har købt hus, er det måske ikke sikkert, at I ved, at husejere har en række forpligtelser i forhold til havens beplantning, overholdelse af lokalplaner, postkassens og husnummerets placering og fremkommelighed på fortove og stier omkring grunden. Hvis ikke I kender til husejernes forpligtelser, kan I læse om dem her. Så er I bedre klædt på til livet som husejer.