Sådan tjekker du, om din boligs tag er utæt

Vil du gerne undgå utætheder og følgeskader i din bolig? Så skal du løbende holde øje med dit tag, da du ellers risikerer, at det bliver utæt og får svamp, råd og vandskader. Men hvor ofte, og hvor skal du være opmærksom, når du tjekker taget? Vi har lavet en guide til dig, så du kan tjekke dit tag for utætheder uden problemer.

Hvornår på året er det bedst at tjekke dit tag?

Som hovedregel, bør du give dit tag et ordentligt og grundigt tjek to gange årligt. Maj siges at være et godt tidspunkt, da taget ofte er tørt og tilgængeligt. Samtidig sikrer du dig, at taget vil kunne modstå sommerens til tider voldsomme vejr.

Nummer to tjek er en god idé at foretage i efteråret, når alle blade er faldet af træerne – så skal tagrenderne nemlig alligevel renses.

Oplever du, at taget er ved at være godt slidt og har problemer med at tjene sit formål, anbefales flere jævnlige tjek. Derudover kan det være klogt at være ekstra opmærksom under voldsomme forhold som storme og kraftigt snevejr.

Gennemfør et grundigt tjek af taget udefra

For at få det basale på plads kræves det, at du først og fremmest tjekker, at rygningen eller toppen af taget er intakt. Dernæst skal du kigge efter løse tagsten eller tagplader. Imens, du kravler rundt bør du kontrollere, at tagbelægningen ligger, som den skal i forhold til at lede vand væk fra taget. Til sidst skal du gøre dig et generelt overblik og kig efter knækkede eller defekte tagmaterialer.

Når du har gennemført de første tjekpunkter, er det tid til at gå mere i dybden.

Har du en skorsten eller noget andet, som stikker op af taget, skal du tjekke inddækningerne. Det er vigtigt, at inddækningerne er helt tætte uden huller, da andet kan lede til utætheder og følgeskader i boligen.

I forlængelse af rensning af tagrenderne skal du være opmærksom på, om de er tætte eller tilstoppede. Det kan du se ved at konstatere, om vandet for lov at hobe sig op i tagrenden eller, om vandet får lov til at trænge ind i mindre huller og revner i tagkonstruktionen.

Led efter fugtskjolder

Fugtskjolder er tegn på utætheder i taget, som oftest findes på indersiden af loftet i hjørner eller samlinger. Trods placeringen af fugtskjolden, behøver selve utætheden ikke at være samme sted. Når fugt trænger ind, kan det løbe langt og resultere i et skjold, der befinder sig langt væk fra selve utætheden. Det kan gøre det svært at lokalisere utætheden.

Har du et uudnyttet loft?

Bor du i et parcelhus fra omkring 1960’erne, så har du garanteret et loftrum, du ikke bruger. Her kan der også opstå utætheder, hvorfor det er vigtigt at tjekke op på tagets inderside. Igen skal du kigge efter fugtskjolder på indersiden af tagbelægningen, i isoleringen og på lægterne.

Når du alligevel er deroppe, så husk at tjekke træet i tagkonstruktionen for angreb af borebiller og andre skadedyr. Opdager du små flyvehuller med flossede kanter og små runde huller, så er det en idé at tilkalde professionel hjælp, da specielt husbukke hurtigt kan forvolde alvorlige skader.

Hvad gør du, hvis du finder utætheder i taget?

Skulle uheldet være ude, så er det en god idé at igangsætte nogle lappeløsninger, som midlertidig kan holde vand ude af boligen og under kontrol. Det kan gøres med hjælp af spande og plastikoverdækning.

Da det som sagt kun er en midlertidig løsning, skal du tilkalde hjælp fra en professionel, som kan udbedre skaderne og samtidig gå hele taget igennem for at lede efter flere utætheder.

Hvorvidt utætheder er dækket under en ejerskifteforsikring vil dog altid skulle vurderes konkret. Kontakt Dansk Boligforsikring hvis du er i tvivl, om hvorvidt din sag er dækket af din ejerskifteforsikring.

Hvis skader ikke dækkes af en ejerskifteforsikring, kan du læse med her og få gode råd til, hvordan du skal håndtere det.