Som boligejer er det vigtigt at være opmærksom på fugt i huset. Områder med for meget fugt er nemlig de perfekte levevilkår for både skimmelsvamp og mug i huset, men hvad er forskellen egentlig? Her kan du lære forskellen på skimmelsvamp og mug i huset, og så kan du få gode råd til at undgå fugtskader.
Forskellen på skimmelsvamp og mug i huset
Mug og skimmelsvamp er begge svampearter, der trives godt i fugtige miljøer. Som boligejer kan det derfor være svært at se, om der er tale om skimmelsvamp eller mug i huset. Der er dog nogle helt specifikke karakteristika, der adskiller de to svampearter. Du kan kende forskel på skimmelsvamp og mug i huset ved at se på:
Farve
Mug er mere farverig og kan opstå i mange forskellige farver, herunder hvid, grøn, gul, sort og blå. Her er skimmelsvampen mindre farverig og opstår oftest som i et mønster med pletter i sort, hvid og mørk grøn.
Tekstur
Selve overfladen er et klart tegn på, om der er tale om skimmelsvamp eller mug i huset. Skimmelsvamp har en mere slimet overflade, mens mug har en pulveragtig og ulden overflade, der kan minde om stof.
Vækst
Mug har tendens til at vokse hurtigt i hjemmet på fugtige overflader af biologisk materiale såsom papir (tapet) og træ (træværk). Skimmelsvamp trives i mørke, fugtige og dårligt isolerede områder, hvor det vokser på flere typer materialer, herunder fliser og isolation.
Lugt
Begge svampearter har en muggen og jordslået lugt, så det er svært at kende forskel baseret på lugt alene, men generelt har skimmelsvamp en mere kraftig lugt en mug.
Begge svampearter kan være sundhedsskadelige, hvis de spreder sig i hjemmet. Derfor er det en god ide at tage forbehold for at undgå skimmelsvamp og mug i huset.
Gode råd til at undgå skimmelsvamp og mug i huset
Hvis du vil undgå fremvæksten af skimmelsvamp og mug i huset, så er det vigtigt at fokusere på de områder, hvor der normalt kan være meget fugtigt. Det er altså hovedsageligt dine vådrum som badeværelse og køkken – men også de steder, hvor fugten kan trænge ind udefra.
Fugtkilder
Undersøg potentielle fugtkilder i hjemmet grundigt. Her er det vigtigt at tjekke, om der er utætte rør eller vandledninger, der skaber fugtproblemer. Sørg også for, at vandet løber nemt til udløbet. Hvis der er områder, hvor vandet kan samle sig, så er der stor risiko for fugtproblemer.
Udluftning
Den bedste vej til at undgå skimmelsvamp og mug i huset er simpel: udluftning. Sørg for at lufte ud jævnligt og grundigt – helst med gennemtræk. Det er særligt vigtigt i de fugtige rum som badeværelse, køkken og rummet med vaskemaskine/tørretumbler, hvor man bør lufte ud, hver gang det fugtgivende element er tændt. I denne nyhed fra Dansk Boligforsikring kan du finde flere gode råd til at lufte ud. Hvis du har fugtige rum, hvor det ikke er muligt at åbne et vindue, så kan det være nødvendigt at installere en form for ventilator, der kan sørge for tilstrækkelig udluftning.
Tjek om vandet trænger ind udefra
Vandet fra dine rør er ikke det eneste vand, der kan forårsage problemer. Fugtproblemer kan også komme udefra. Derfor er det en god ide at gennemgå murværk, tagkonstruktion, vægge – og særligt kælderen, hvor der ofte kan trænge fugt ind. Hvis du finder skimmelsvamp eller mug i husets yderste punkter, så er det en god ide at opstille en affugter med det samme, mens du vurderer, om der er behov for udbedringer. I denne nyhed fra Dansk Boligforsikring kan du få en komplet guide til at undgå fugt i kælderen.
Risikoen for skjulte fugtskader i din nye bolig
Hvis du står foran et boligkøb – særligt et køb af et ældre hus – så er det kun naturligt at være opmærksom på husets stand i forbindelse med fugt. Her er det særligt vigtigt at se efter skimmelsvamp og mug i husets vådrum, kælder, murværk og tagkonstruktion. Det er dog ikke alle fugtskader, der er synlige med det blotte øje. Fugtskader i væg, loft, murværk og tag kan derfor blive overset i forbindelse med tilstandsrapporten.
Fugtskader kan være dyre at udbedre, særligt hvis skaden har spredt sig over tid i det skjulte. Hvis du ønsker økonomisk sikkerhed i forbindelse med skjulte og alvorlige fugtskader, så kan du med fordel tegne en ejerskifteforsikring. Ejerskifteforsikringen dækker nemlig nogle typer af fugtskader, så længe skaden, der er årsag til fugtskaden, er opstået før overtagelsen af boligen. En eventuel dækning fugtskader vil altid være baseret på de konkrete forsikringsbetingelser. På denne side kan du læse mere om, hvornår fugtskader er dækket af en ejerskifteforsikring.