En andelsbolig er en populær boligtype, som adskiller sig fra køb af ejerboliger på en række punkter. Når du køber en andelslejlighed, bliver du andelshaver, og du har ret til at bo i en bestemt bolig i andelsforeningen. Det betyder, at du sammen med de andre andelshavere ejer ejendommen. Det betyder også, at I ejer en andel af foreningens formue, ligesom I sammen hæfter for gælden i ejendommen.
Hvis du overvejer at købe en andelsbolig, er der en række ting, der er gode at vide. Der er nemlig flere steder, hvor købet adskiller sig fra køb af ejerboliger.
Købsprisen er typisk billigere
Andelsboliger er særligt populære, blandt andet fordi købsprisen typisk er markant lavere end på tilsvarende ejerboliger. Det er ikke ualmindeligt, at de mest attraktive andelsboliger har en købspris på 40-50% lavere end tilsvarende ejerboliger i samme område. Derudover er der et loft for, hvor meget en andelsbolig må koste i henhold til andelsboliglovens maksimalprisbestemmelse.
Når man taler prisen på andelsboliger, arbejder man med begrebet andelskronen.
Andelskronen er et nøgletal, der fastsættes årligt i foreningen, hvor der tages udgangspunkt i foreningens aktuelle økonomi. Typisk beregnes købsprisen ud fra andelsværdi pr. andelskrone eller andelsværdi pr. kvadratmeter.
Derudover tillægges værdien af forbedringer i den enkelte bolig.
Tjek den tekniske pris
Købsprisen er ikke den eneste pris, du skal være opmærksom på, når du køber en andelsbolig. Købsprisen medregner nemlig ikke foreningens gæld. Det gør den tekniske pris til gengæld, og derfor er det vigtigt at have dette for øje. Den tekniske pris vil fremgå af salgsmaterialet, og det er denne pris, der afgør, hvor meget du skal lægge i udbetaling ved finansiering.
Der er en månedlig boligafgift
Ved køb af andelsbolig arbejder man også med begrebet boligafgift. Det er udgifterne til foreningens fællesudgifter. Det er et vigtigt parameter at holde øje med, når man skal købe en andelsbolig. Boligafgiften dækker nemlig over foreningens realkreditlån, administration, forsikring, vedligeholdelse, ejendomsskatter etc. Derfor vil boligafgiften variere fra forening til forening. Hvis boligudgifterne er høje, er det typisk et tegn på, at der er stor gæld i foreningen.
Mange andelsboliger sælges via venteliste
Køb af andelsbolig adskiller sig også fra køb af ejerboliger ved, at mange slet ikke bliver solgt via en ejendomsmægler. Derimod foregår det ofte via ventelister. Når det så er sagt, vil du af og til støde på andelsboliger hos ejendomsmæglere. Her lander den typisk, hvis ikke den kunne sælges på ventelisten.
Dokumenter ved køb af andelsbolig
Ved alle former for bolighandler er det vigtigt at få alle de nødvendige dokumenter og oplysninger. Sørg derfor for, at du som køber har adgang til dokumenter som salgsopstilling, specificering af forbedringer, nøgleoplysningsskema, vedtægter i foreningen, husorden, referat fra generalforsamlingen, drift- og vedligeholdelsesplan, foreningens seneste årsrapport samt budgettet for det kommende år.
Det er blandt andet vigtigt, at du har information om:
- Andelskronen
- Købspris
- Den tekniske pris
- Forbedringer i boligen
- Vedtægter i foreningen
- Husorden i foreningen
- Foreningens lån
- Andelshavernes hæftelser
- Forsikringer
- Andelsværdier
- Fremtidig vedligeholdelse
Lånemuligheder til andelsboliger
Når du skal finansiere købet af en andelsbolig, adskiller det sig en smule fra finansiering af ejerboliger. I forhold til udbetaling skal du typisk minimum lægge 5% af den tekniske pris. Derudover er det ikke muligt at optage et realkreditlån, men derimod finansieres det via et banklån (andelsboliglån). Her er renten typisk højere end ved et realkreditlån.
Husk bank- og advokatforbehold
Ved køb af en andelsbolig underskrives en købsaftale, ligesom ved køb af ejerboliger. Nogle handler med andelsboliger går dog rigtig stærkt, og der kan være mange købere om én bolig. Derfor er det en god idé at skrive et bank-og advokatforbehold ind i købsaftalen, inden du underskriver den. På den måde har du mulighed for at komme ud af aftalen, hvis det skulle vise sig, at finansieringen ikke er på plads, eller en rådgiver har indvendinger.
Der er fortrydelsesret
På andelsboliger er der en fortrydelsesret på 6 dage for køber og ingen fortrydelsesret for sælger. Hvis køber ønsker at benytte sig af sin fortrydelsesret, koster det 1% af købesummen.
Nogle steder er det muligt at tegne en ejerskifte – og sælgeransvarsforsikring
Når du køber en andelsbolig, er det i nogle tilfælde muligt at tegne en ejerskifteforsikring. Hos Dansk Boligforsikring tilbyder vi ejerskifteforsikringer til andelsboliger. Der er dog en række forudsætninger for at kunne tegne det. Læs mere om det her.
Ligesom det er muligt at tegne en ejerskifteforsikring, kan man som sælger også tegne en sælgeransvarsforsikring hos Dansk Boligforsikring. Her er der dog også en række forudsætninger, der skal være til rådighed, før det kan lade sig gøre. Læs mere om det her.