Loftet spiller en vigtig rolle i hjemmet, både når det kommer til boligens æstetiske udtryk, men også når det kommer til funktionaliteten. Der findes forskellige lofttyper, som er lavet af forskellige materialer, og som hver især ofte hænger sammen med en bestemt tidsperiode og en særlig byggestil. Står I og skal have nye lofter og skal vælge en ny loftbeklædning? Eller er du bare nysgerrig på de forskellige typer af lofter, man ser i huse rundt om i Danmark? Så læs med her, hvor vi har samlet viden om forskellige lofttyper.
4 typiske loftbeklædninger
Trælofter
Trælofter og listeloft i træ er typer af loftbeklædning, vi ofte ser i sommerhuse og i klassiske parcelhuse fra 1960’erne, 1970’erne og 1980’erne. Disse lofter er ikke unormale at støde på, hvis I fx er ude for at kigge på hus i forbindelse med et muligt boligkøb. Mange steder ser man nemlig stadig trælofterne i parcelhuse fra denne tid, mange vælger dog i dag at male dem over eller hvidpigmentere dem frem for at have dem i den originale træfarve. Træloft er en lofttype, som er kendt for at være mere eller mindre vedligeholdelsesfri, og det er nemt at hænge lamper og lignende op i loftet. Man kan også relativt nemt udskifte dele af loftet, fx hvis man har lavet et hul i en loftbrædder, eller hvis der er faldet en knast ud af et af loftbrædderne.
Træloft er en klasse 2 beklædning, hvilket betyder, at det altid er tilladt at sætte det op i enfamiliehuse. I højere etageejendomme skal man dog være opmærksom på reglerne.
Gipslofter
Gipslofter er en af de mest almindelige former for loftbeklædning i danske boliger, da det er en prisvenlig løsning, der giver forskellige muligheder og et ensartet udtryk. Gipsloftet ser vi både i nyere og ældre boliger. I ældre boliger fra 60’erne og 70’erne er gipslofterne typisk sat op i mindre plader, som giver en mere ujævn overflade, hvor man kan se samlingerne mellem pladerne, hvilket danner et mønster. I nyere boliger bruger man stadig gipslofter, men typisk er det i dag større gipsplader, man sætter op, hvor samlingerne ikke er synlige. I nyere boliger ser man derfor ofte mere ensartede og jævne gipslofter, der minder om pudsede lofter. Det gode ved denne lofttype er, at materialet er nemt at arbejde med, det er nemt at rengøre, nemt at spartle op, hvis man laver huller, og så er det brandsikkert, hvis man anvender mindst 2 lag.
Pudsede lofter
Pudsede lofter er en loftbeklædning og lofttype, man typisk ser i ældre lejligheder og villaer fra perioden frem til 1950’erne. Det er kendetegnet ved en glat overflade og med stuk og rosetter. I nyere byggeri bruger man ikke pudsede lofter, da det både er dyrt, tidskrævende og besværligt at etablere. Til gengæld vælger mange, der køber eller bor i en ældre bolig, at fortsætte med denne loftbeklædning for at bibeholde den stil og ånd, der er i boligen.
Akustiklofter
Akustiklofter eller lyddæmpende lofter etableres ofte i nyere boliger med store rum fx køkkenalrum eller andre steder, hvor man kan opleve udfordringer med lyd og akustik. Der findes en række forskellige løsninger inden for akustiklofter, herunder træbeton, kork, presset mineraluld og akustikpaneler. Fordelen ved akustiklofter er, at det giver rummene en god og behagelig akustik og et godt indeklima.
Hvordan vælger du det rette?
Når man skal vælge en ny loftbeklædning, er der flere forskellige ting, du skal tage højde for. Først og fremmest skal lovgivningen overholdes. Det betyder blandt andet, at hvis etableringen af nye lofter resulterer i en for lav loftshøjde, skal du vælge en anden. Derudover bør du vælge en lofttype, der både falder i din smag, men som samtidig også passer til boligens stil. Du bør ligeledes have øje for vedligeholdelsen og processen for etablering af loftbeklædningen. Du kan læse meget mere om, hvad du bør have for øje, når du skal etablere nye lofter i din bolig i vores tidligere blogindlæg her.
Opdager du en skjult fejl eller mangel på din nye bolig, kan du benytte en ejerskifteforsikring, hvid du har tegnet en. Læs mere om, hvordan vores ejerskifteforsikring dækker her.