Kom revnerne i forkøbet og undgå alvorlige følgeskader

Der er mange ting, man skal være opmærksom på, når man er boligejer: Er taget tæt? Er der fugt problemer på luftrummet? Eller er boligens konstruktion svækket? Man skulle tro, det dækkede bekymringerne, men vi giver lige en mere – Er der revner i huset?

Hvordan opstår revner i boligen?

Det giver næsten sig selv, men revner i huset er som udgangspunkt ikke godt. Der kan være mange grunde til, at revner i huset opstår. Men de mest banale grunder er:

  1. Påvirkning fra vind og storm.
  2. Svingende temperaturer.
  3. Opfugtning, som fører til udvidelser eller sammentrækninger.
  4. Fejlkonstruktion samt elendig håndværksmæssig udførelse.
  5. Uforudsete bevægelser i undergrunden.
  6. Almindelig udtørring efter byggearbejdet er endt.
  7. Rusttæring i murværket.

Påvirkning fra vind og storm

Selvom de fleste huse er bygget med tonstunge materialer og boltet fast i jorden, så er huset ikke urørlig overfor modernatur.

Ved kraftig vind kan et hus påvirkes med både tryk og undertryk. Huse som er placeret for sig selv uden nogen form for læ fra andre huse eller bygninger, er mest udsatte for at blive ramt af følgerne fra kraftig vind. Heldigvis er revner forsaget af stormvejr ikke ekstremt høj i Danmark – ligegyldigt beliggenhed.

Oplever man revner, som opstår i forbindelse med kraftig vind, er det typisk grundet et konstruktionsfejl i boligen. Det vil sige, at konstruktioner som ikke er udført korrekt har større tendens til at slå revner.

Helt fundamentalt er det en god idé at tjekke, om husets tag er afstivet rigtigt, da det ellers kan få huset til at bevæge sig ved kraftig vind, hvilket medfører revner og sprækker i gulve, vægge og lofter.

Svingende temperaturer

Når man bor i et land som Danmark, har man efterhånden lært at elske de forskellige årstiders karakteristika. Men med forskellige årstider kommer svingende temperaturer.

De relativt store temperatursvingninger i Danmark kan få bygningsdele og materialer til skiftevis at trække sig sammen og udvide sig. Netop dette ligger ofte til grund for revner og sprækker i huset.

Heldigvis er danskerne øvede i at tage højde for det danske vejr, når der bygges huse.

Opfugtning medfører sammentrækninger og udvidelser

I forlængelse af svingende temperaturer spiller fugt også en rolle i fremvæksten af revner i huset. Hvis fugt hober sig op, kan det resulterer i, at gulve og vægge udvider sig og på den måde skabe revner i murværket.

Fejlkonstruktion samt elendig håndværksmæssig udførelse.

Desværre er fejlkonstruktioner et ret almindelig fænomen. Revner i gulve og lofter i gamle bygninger skyldes ofte, at bjælkelaget ikke er installeret korrekt ift. Hvor meget vægt, det skal bære. Derfor kan underdimensionering ende med revner og sprækker i bygninger på længere sigt.

Uforudsete bevægelser i undergrunden

Bevægelser i undergrundet er desværre noget, vi kan gøre meget lidt ved. Huse er bygget til at håndtere en smule bevægelse, men bliver bevægelserne for omfattende, opstår der revner i bygningsdele. Denne slags revner findes specielt i soklen eller murværket.

Almindelig udtørring efter byggearbejdet er endt

Ligesom meget andet svinder forskellige materialer og bygningsdele ind, når de tørrer. Nogle materialer kan faktisk svinde helt op til fem procent ind over en længere periode.

Udover at støbte gulve og trægulve kan synke, så kan det også svinde en smule. Når de to faktorer kollapser, kan det få gulvet til at slippe fodpanelet, som følges af en vandret revne langs panelerne ved gulvet – det har du garanteret set i ældre huse.

Rusttæring i murværket

Bor man i et hus, der er bygget før 1990’erne skal man være ekstra opmærksom på revner i mursten og fuger. Dengang brugte man nemlig jern i konstruktionen, og som vi ved i dag, så ruster jern. Så, når det indbyggede jern blev udsat for fugt via utætheder i murværket, så rustede det.

Siden midten af 1990’erne er vi blevet klogere, og man er heldigvis begyndt kun at bruge rustfrit jern og galvaniseret stål i murværk, hvorfor dannelsen af denne type revner er sjældne.

Gennemgå dit hus for revner en gang årligt

Uanset alderen på dit hus anbefales det, at du en gang om året går en tur rundt om huset og tjekker, om der er opstået revner og sprækker.

Har dit hus allerede udviklet sprækker eller revner, skal du være ekstra opmærksom på, om de udvikler sig. Derfor kan det være en god idé at tage billeder af revnen, hvor længden bliver noteret. På den måde kan billedet senere afsløre, om revnen er blevet større.

Vokser revnen anbefales det, at du kontakter en ekspert inden for området og får forslag til udbedring inden, den tager om sig.

Hvorvidt du er dækket af din ejerskifteforsikring, skal altid vurderes konkret. Kontakt Dansk Boligforsikring i dag og hør mere. Du kan også læse om eksempler, hvor revner har været henholdsvis indbefattet/ikke indbefattet af ejerskifteforsikringens dækning. Hvis ejerskifteforsikringen ikke dækker, er der en række ting du kan gøre. Læs mere om det her.