Holbæk er populær – se hvem der flytter til byen og hvorfor

Smuk natur og storbyagtig bymidte er nøgleordene, når man snakker om at flytte til Holbæk. Dansk Boligforsikring er taget på tur med ejendomsmægler Michael Jørgensen fra HOME i Holbæk by for at se, hvorfor folk bosætter sig i Nordvestsjællands kraftcenter.

Michael H. Jørgensen_Home
Michael H. Jørgensen Indehaver, ejendomsmægler MDE HOME Holbæk

Flere og flere flytter til Holbæk. Vores mellemstore handelsby har i de sidste par år oplevet en gunstig befolkningstilvækst fra især unge mennesker. I 2017 flyttede 1280 unge mellem 20 og 29 år til Holbæk, hvilket er 25 % flere end i 2012. I samme år udgjorde unge nytilflyttere mellem 20 og 29 år 18 % af den samlede unge befolkning i området. Attraktive boligpriser, smuk natur og relativt kort afstand til København er nogle af grundene til Holbæks popularitet.

”Holbæk formår at kombinere det bedste fra to verdener. Som boligejer i vores by får man grønne og naturrige områder lige uden for døren, mens bymidten ulmer af liv og kulturelle tilbud. Og man finder ofte det hele inden for ca. 10 minutters afstand. Det ene øjeblik kan man sidde og nyde udsigten over Isefjord, mens man kort tid efter kan tage en cafe latte på torvet, ” fortæller Michael Jørgensen fra HOME i Holbæk.

Tager man et kig på huspriserne, er der også mange penge at spare for unge mennesker, der ofte også er førstegangskøbere. Ifølge Boliga er huspriserne for parcel- og rækkehus i Københavns Kommune ca. 35.000 pr. m2, men den i Holbæk Kommune ligger på ca. 13.000 pr. m2. Tilflyttere får med andre ord flere penge mellem hænderne til biografture, koncerter eller rejser ved at bosætte sig i Holbæk frem for København. Og det er penge, der kan hjælpe på økonomien for børnefamilier.

Ude godt, men hjemme bedst

Ifølge Michael Jørgensen er det især familier med små børn, der vender hjem efter at have boet i enten København, Århus eller Odense. Hans fornemmelse bakkes op af en undersøgelse lavet af Momentum, der viser, at hver syvende dansker vender tilbage til hjemstavnen. Helt præcis vender 14,7 % tilbage til Holbæk efter at have boet minimum to år uden for Kommunen.

”Den klassiske tilflytter til Holbæk er et ungt par, der enten har eller skal til at stifte familie. De har med al sandsynlighed taget en uddannelse i storbyen, men vil gerne bo i pendlerafstand til hovedstaden. Én af parterne kan meget vel være opvokset i området, men generelt er det unge mennesker fra hele Danmark. Udover de attraktive boligpriser og grønne naturomgivelser er det især de mange kultur- og fritidstilbud, der lokker de yngre generationer ud af storbyen og ind til Holbæk”, fortæller Michael Jørgensen.

Holbæk har gjort en ekstra indsats de seneste mange år for at tiltrække nye borgere. Kommunen holder hvert år velkomstmøder for nye borgere, og Kommunen har endda oprettet hjemmesiden velkommentilholbæk.dk for at fortælle om fordelene ved at bo i byen. Derudover åbner der snart en ny sportsby, der omfavner alt fra genoptræning til eliteudøvere. Der bliver derfor investeret massivt i at gøre livet i Holbæk så attraktivt som overhovedet muligt for nytilflyttere.

Men selvom tilflyttere nyder godt af moderne faciliteter og tilbud, kigger de unge mennesker sjældent efter byens nyopførte huse. Det er derimod en anden type ejendom, der ofte har et par årtier på bagen, som er attraktiv for nytilkomne.  [box style=”1 or 2″]

Michael Jørgensens 5 gode grunde til at flytte til Holbæk

  • Attraktive boligpriser
  • Bekvemt for pendlere med både motorvej og offentlig transport
  • Rigt kultur- og fritidsliv
  • Gode uddannelsesmuligheder med gymnasium, teknisk skole mv.
  • Moderne sportsfaciliteter med blandt andet Holbæk Sportsby

Nye indbyggere kigger efter ældre boliger

Når familiens drømmebolig skal findes, er der én bestemt hustype, der er i førersædet hos tilflytterne. Ifølge Michael Jørgensen er 1-plans villaer fra 70’erne, som er i god stand, populære hos især den yngre generation. Ældre boliger i området kan have nok så meget charme og personlighed, men er huset er i dårlig stand, kigger den yngre køber ofte den anden vej.

Generelt er der en tendens til, at den unge generation ikke er lige så ”handy” som tidligere generationer. Unge tilflyttere vil have huse, der er i god stand, og der skal helst ikke være brug for omkostningsfulde renoveringsprojekter eller tidskrævende reparationer”, fortæller Michael Jørgensen.

Nogle af de fordele, 1-plans villaer fra 70’erne har, er en god grundplan. Ofte finder man store, vinkelformede stuer med store glaspartier og døre ud mod have og terrasse – perfekt til familier, der gerne vil have nem adgang til grønne arealer. På samme vis kan husets indervægge ofte rives ned uden store omkostninger, og nytilflyttere kan derfor indrette boligen lige efter eget ønske.

Michael Jørgensen spår, at Holbæk vil opleve en fortsat tilflytning, da både job- og boligmulighederne er gode i kommunen. Ifølge Region Sjælland er der også god grund til at være optimistisk, da Holbæk Kommune siden 2011 har oplevet en betydelig beskæftigelses- og befolkningstilvækst samt en fremgang i de lokale virksomheders eksport. Mellem 2011 og 2016 steg beskæftigelsen med 5,4 %, mens den samlede erhvervsindkomst i Holbæk Kommune steg med 7, 6 %.

Alt tyder derfor på, at væksten i Holbæk Kommune vil fortsætte fremover.
 
Er du førstegangskøber? Se vores gode råd her.