Er du førstegangskøber? Få tre gode råd til boligkøbet

Foråret er over os og mange benytter ferie- og helligdage til at kigge efter drømmeboligen. Men er du førstegangskøber, kan der være mange faldgrupper, du ikke kender til. Lav grundig research, rådgiv dig med eksperterne og tænk langsigtet lyder nogle af rådene.

Boligpriserne stiger fortsat i store dele af landet, og udviklingen har været opadgående i flere år. Det afholder dog ikke danskerne fra at kigge efter bolig. Men købsprisen kan være for høj for mange mennesker, og især førstegangskøbere skal passe på, de ikke køber katten i sækken. Der er nemlig mange faldgrupper, når man sætter sin underskrift på købspapirerne. Faldgrupper, der koster dyrt på pengepungen og binder én økonomisk i flere år. Her får førstegangskøberen tre gode råd til, hvordan man kommer sikkert igennem bolighandelen.

Undersøg huspriser, tjek salgsperioden og small talk med sælger

God og grundig research kan og skal aldrig undervurderes. Der kan nemlig være mange tusinde kroner til forskel på husstande, der har samme postnummer, størrelse og beliggenhed. Undersøg derfor grundigt, hvordan prislejet ligger på andre boliger i samme område, og hvor lang tid boligen har været til salg. Grundig research kan ofte give dig flere kort på hånden, så du kan forhandle prisen længere ned. Nogle steder kan man spare helt op til 20 %, fortæller Kim Valentin til Bolius. Kim Valentin er økonomisk rådgiver for finanshuset.dk og vejleder dagligt danske boligjægere med økonomien. Kim Valentin har tre vigtige råd, boligsøgere skal følge under researchdelen.

  • Undersøg huspriserne for lignende boliger
  • Undersøg salgsperioden
  • Small-talk med sælger – og brug det til forhandling

Især det sidste råd benytter alt for få førstegangskøbere sig af. Sælger afslører ofte en masse vigtige detaljer under small-talken, som kan bruges i en forhandlingssituation. Samtaler med sælger skaber ikke kun en god relation, der bløder op for udbudsprisen, det giver også en masse indsigt i husets stand og historik. Hvis sælger f.eks. fik repareret en vandskade for kort tid siden, kan det være en god ide at undersøge, om reparationen er udført 100 % korrekt. Lyt derfor til sælger og undersøg huset flere gange for at få vigtige informationer som førstegangskøber.

Grundig research er dog ikke forbeholdt boligens beliggenhed eller sælgers informationer. Der kan være mange faldgrupper, som hverken boligportaler eller ejeren kender til. Grundig research skal derfor også foretages inde i selve huset

Tjek husets stand – flere gange

Du kan ikke stole blindt på tilstandsrapporten. Tilstandsrapporten giver dig et overblik over husets øjensynlige stand, men det er ikke en garanti mod fejl og mangler i boligen. Allier dig derfor med en ekspert, der kan gennemgå huset for skader og uopdagede fejl. En byggeekspert tager omkring 10.000 kroner for en grundig gennemgang af husets stand. Men dermed er du også sikret store økonomiske udgifter, hvis der opdages fejl eller mangler i husstanden. Disse fejl og mangler vil ofte medvirke til at nedslag i prisen på boligen, og dermed er de 10.000 kroner hurtigt tjent ind.

At tænke langsigtet er en investering – kortsigtet er en omkostning

Det sidste råd, førstegangskøbere skal overveje, er, hvor lang tid, man ser sig selv bo i boligen. Er boligen ideel til børn? Er der plads til tilbygninger? Skal vi flytte videre om et par år? Et boligkøb er ofte en god investering på lang sigt, da ejendommens værdi stiger løbende. Men kortsigtede løsninger kan koste dyrt. Derfor skal førstegangskøbere være afklaret om, hvorvidt de kan se sig selv blive boende i en lang årrække, eller om de rykker teltpælene op om et par år. Hvis det er sidstnævnte, skal førstegangskøbere overveje at leje frem for at købe, da der er mange udgifter forbundet med et huskøb.

Hvis du gerne vil købe bolig, skal du overveje

  • Kan du se dig selv blive boende i en lang årrække?
  • Har huset alle faciliteterne eller potentialet til familieforøgelse?
  • Vil værdien stige eller falde?

Som køber skal man huske tommelfingerreglen om, at ca. 10 % af boligens pris går til udgifter, når man sælger boligen kort tid efter købet. Ejendomsmæglere, flyttemænd og muligt nedslag i pris koster alt sammen ressourcer, der kan mærkes på pengepungen.