Har dit hus fugtproblemer? Fugt i fundament, sokkel og/eller kældervægge kan udvikle sig til et alvorligt problem, der ikke kun påvirker husets konstruktion, men også skaber risiko for råd, svamp og dårligt indeklima. Her kan etablering af omfangsdræn være en effektiv løsning til at holde fugten væk fra dit hjem.
Hvad er omfangsdræn?
For at forstå et omfangsdræn, kan man forestille sig, at omfangsdrænet fungerer som en form for nedgravet tagrende, der løber langs fundamentet og ydermuren på huset. Systemet er altså designet til at lede overskydende vand væk fra bygningen og videre – enten til kloakken eller et såkaldt nedsivningsanlæg, hvor vandet siver ned i undergrunden. Omfangsdræn kan særligt være en god løsning for huse med kælder, hvor der er øget risiko for fugtproblemer. Omfangsdrænet forhindrer nemlig, at der konstant er vand mod fundamentet og ydervæggene i kælderen. Etablering af omfangsdræn kan beskytte mod forskellige vandkilder, herunder nedsivende overfladevand fra nedbør, utætte kloakker og grundvand. Systemet er mest effektivt i lerjord, hvor vandet har sværere ved at sive igennem naturligt, mens løsningen sjældent er nødvendig i sandet jord.
Tegn på fugtproblemer og behov for omfangsdræn
Der er flere tegn, der kan afsløre, om der er behov for omfangsdræn rundt om dit hus. Den type fugtproblemer, som drænet kan afhjælpe, viser sig ofte som fugtskjolder på murværk, puds der krakelerer og falder af, eller saltudblomstringer på fundament og sokkel. I huse med kælder vil problemerne typisk først vise sig indvendigt på de gamle kælderydervægge, hvor der kan opstå mørke fugtskjolder, løs puds og skimmelsvamp.
Når du kigger efter tegn på fugt i kælder, er det vigtigt at finde ud af, hvor fugten kommer fra. Det er vigtigt at skelne mellem fugtproblemer forårsaget af ydre vandkilder, som etablering af omfangsdræn kan løse, og problemer som følge af kondens. Hvis der ledes fugtig varm luft ned til en kold kældervæg, vil den kondensere på væggen. Dette sker ofte om sommeren eller når der tørres tøj i kælderen. Afsøg derfor først, om fugtproblemer i kælderen kan løses med udluftning eller andre billigere og mindre omfattende tiltag.
Etablering af omfangsdræn
Før du beslutter dig for etablering af omfangsdræn, bør du undersøge, om fugtproblemerne kan løses ved at sikre, at belægninger og jord har fald væk fra bygningen. Mange fugtproblemer opstår, fordi overfladevand ledes hen mod huset i stedet for væk fra det. Hvis du beslutter dig for etablering af omfangsdræn, skal etableringen udføres af en autoriseret kloakmester, da arbejdet kræver tilslutning til kloaksystemet. Dette er lovpligtigt og sikrer, at installationen overholder alle gældende regler og standarder. Inden arbejdet påbegyndes, skal du sikre dig, at der er de nødvendige tilladelser fra kommunens tekniske forvaltning. Afhængigt af din kommune kræver etablering af omfangsdræn en byggetilladelse eller anmeldelse. En professionel kloakmester kan udarbejde de nødvendige tegninger, der viser systemets placering og udførelse.
Økonomiske overvejelser ved etablering af omfangsdræn
Prisen for etablering af omfangsdræn varierer betydeligt afhængigt af jordforhold og den nødvendige gravedybde. Den samlede pris for etablering af omfangsdræn om hele huset kan blive en dyr affære. For at spare på arbejdslønnen kan du eventuelt aftale med kloakmesteren, at du hjælper med gravearbejdet eller sørger for at transportere jorden væk. Dette kræver dog stadig professionel supervision. Selve gravearbejdet skal nemlig udføres med stor omhu, hvor der maksimalt må graves ud i cirka en meters bredde ad gangen. Dette er vigtigt for at undgå, at huset sætter sig og får revner. Du må ikke grave ud til under det eksisterende fundament, da det kan give sætningsskader og reducere bæreevnen.
Det er vigtigt at få lavet en grundig forundersøgelse, før du investerer i etablering af omfangsdræn. En geotekniker eller byggesagkyndig kan vurdere, om systemet vil sikre tilstrækkelig udtørring af væggene og løse dine specifikke fugtproblemer. Etablering af omfangsdræn er en omfattende investering, men når det udføres korrekt, kan det effektivt beskytte dit hjem mod fugtskader og sikre et sundere indeklima for dig og din familie.
Fugtproblemer kan bliver overset ved køb og salg
Ved hushandler er det normal praksis, at husets stand bliver undersøgt og dokumenteret i en tilstandsrapport. Fugtproblemer er dog en af de typer af skader, der kan blive overset ved denne gennemgang, da skaderne kan være skjult. Hvis du skal købe hus og er bekymret for skjulte fugtproblemer, er det en stor fordel at tegne en ejerskifteforsikring. Læs mere om ejerskifteforsikring fra Dansk Boligforsikring her.
Som sælger kan du sikre dig mod at skulle hæfte for mange typer skjulte skader i det hus, du fraflytter. Det kan du gøre ved at benytte dig af Huseftersynsordningen og tegne en sælgeransvarsforsikring. Læs mere om sælgeransvarsforsikring her.