Har du styr på, hvad en huseftersynsordning er?

Står du og skal sælge eller købe en ny bolig? I så fald er det vigtigt, at du bliver bekendt med huseftersynsordningen, som omfatter udarbejdelse af elinstallations- og tilstandsrapporten. Ordningen er lavet for at sikre mod uforudsete økonomiske overraskelser, når du sælger eller køber en bolig.

Hos Dansk Boligforsikring ønsker vi at gøre dig klogere på, hvorfor det er vigtigt at få udarbejdet en huseftersynsordning, så du er bedre sikret, når du køber eller sælger en bolig.

Hvad er en huseftersynsordning?

Som sagt er huseftersynsordningen indført med henblik på forbrugersikkerhed ved salg og køb af fast ejendom. Den er udarbejdet for at sikre imod uforudsete økonomiske overraskelser og eftergiver en bedre mulighed for at tegne en ejerskifteforsikring.

En huseftersynsordning udføres af en bestikket byggesagkyndig og en autoriseret elinstallatør. Begge parter udarbejder henholdsvis en tilstandsrapport og en elinstallationsrapport på baggrund af deres gennemgang af boligen. I visse tilfælde kan der være tale om den samme person, der udarbejder begge rapporter. Læs mere om, hvad du skal være obs på i forbindelse med huseftersynsordningen her.

Tilstandsrapport

Står du og skal sælge dit hus? Så kan det være en god idé at investere i at få udarbejdet en tilstandsrapport. Det er nemlig en skriftlig vurdering af boligens tilstand, som kan komme både sælger og køber til gavn i processen.

Overordnet har tilstandsrapporten til formål at beskrive boligens stand i forhold til andre boliger af samme type. Hertil beskriver rapporten udelukkende skader og mangler, som nedsætter bygnings funktion og værdi i større grad. Tilstandsrapporten egner sig til alle typer for ejerboliger, herunder sommerhuse, ejerlejligheder, landbrugsejendomme og enfamiliehuse.

Når du står som sælger af en ejendom, så er tilstandsrapporten en nødvendighed, hvis du ønsker at sikre dig at hæfte økonomisk for fejl og mangler. Tilstandsrapporten er nemlig essentiel, hvis du ønsker at tegne en boligforsikring i forbindelse med salget.

I rapporten noterer den bygningssagkyndige i tilfælde af:

  • Revner i husets murstensfacade
  • Lækager via utætte fuger på badeværelset
  • Defekter/Brud af tagsten eller revnede gulvklinker

 
Konsekventligt omfatter tilstandsrapporten kun synlige og umiddelbart tilgængelige dele ag boligen. En tilstandsrapport må maksimalt være 6 måneder gammel, før den ikke længere er gyldig.

Elinstallationsrapport

En elinstallationsrapport udgør en væsentlig del af huseftersynsordningen. Pr. 1. maj 2012 blev det et krav at få udarbejdet en elinstallationsrapport for at kunne få tilbudt en ejerskifteforsikring. Ulovlige elinstallationer er nemlig ofte til årsag for brande. Derfor kan en elinstallationer hjælpe med at være på forkant med fejl i installationerne, da de på sigt kan udgøre sikkerhedsmæssige og økonomiske risiko.

Ligesom med tilstandsrapporten, kan elinstallationsrapporten udarbejdes på alle typer af ejerboliger. Når den autoriserede elinstallatør gennemgår boligen, vurderes elinstallationerne i samtlige rum:

  • Kontrolmåling af fejlstrømsafbryder
  • Besigtelse af eltavle
  • Gennemgang af beskyttende dele
  • Gennemgang af indbygningslamper og lavvoltinstallationer
  • Gennemgang af indbygningsspots
  • Og andet.

 
Konsekventligt betyder det, at alle synlige elinstallationer kontrolleres, når der udarbejdes en elinstallationsrapport.

Det kan du bruge en tilstands-og elinstallationsrapport til som køber eller sælger

Som køber er det altid en fordel at se en tilstands- og elinstallationsrapport af huset, inden du skriver under på købskontrakten. Det er nemlig med til at give dig en fornemmelse af husets generelle stand samt omfanget af skader, som du højst sandsynligt ikke selv ville have opdaget i din egen gennemgang af boligen.

Ønsker du at tegne en ejerskifteforsikring er det også nødvendigt at få udarbejdet en elinstallations- og tilstandsrapport.

Som sælger drager du også fordel af at investere i en tilstands- og elinstallationsrapport. Rapporterne er nemlig en forudsætning for, at du kan indhente et tilbud på en ejerskifteforsikring, som garder dig mod økonomiske udbedringer.