Varsel om skybrud? Sådan forbereder du din bolig

I Danmark er vi vant til at vågne op til en grå himmel med regnskyer svævende truende over os. Derfor har vi ikke en tendens til at blive bekymrede, når skyerne åbner op for regn. Regn er nemlig en fast del af vores sæsoner året rundt.

Selvom vores boliger og haver er bygget til at håndtere regnvand, så kan det også gå over gevind, så vores boliger ikke kan følge med. Derfor er det vigtigt at vide, hvad du kan gøre før, efter og under et skybrud.

Hvad betegner et skybrud?

Som en tommelfingerregel indebærer et skybrud, at der falder mere end 15 mm. regn inden for 30 minutter. Ved så store mængder regn kan det være svært at lede vandet væk hurtigt nok, hvorfor risikoen for oversvømmelse stiger og kan føre til vandskader i boligen. Det er selvfølgelig svært at vide, hvornår et skybrud rammer. Derfor kan forudsigeligheden betyde, at din bolig kan blive ramt af et skybrud, uden du når at forberede dig, selvom det måske ikke er sket før.

Sådan forbereder du dig på et skybrud

Selvom de fleste huse i Danmark er bygget med henblik på at lede regnvand væk fra boligen, så er der flere parametre, du kan tage i brug for at øge boligens sikkerhed i tilfælde af skybrud:

  • Tjek tagrender, nedløbsrør og afløb i kælderskakte
  • Luk døre og vinduer
  • Hav sandsække parat
  • Begræns opstigende kloakvand i kælderen med sandsække i toilet og ovenpå gulvriste
  • Afblænd lavtsiddende ventilationshuller i sokler og ydervægge

 
Derudover vil myndighederne også melde ud på sociale medier og via pressen, som du kan følge.

Sådan forholder du dig efter et skybrud

Har du været så uheldig, at skybruddet har efterladt en vandskade i boligen, kan det ende i en dyr regning. Derfor er en hurtig reaktion altafgørende, såfremt regnvand er trængt ind i boligen som følge af kraftig regn. Dansk Boligforsikring fortæller dig, hvad du kan gøre, hvis du oplever vand i boligen, som følge af et skybrud.

  • Som det første, bør du altid forsøge af begrænse skadens omfang. Det gør du ved at danne et overblik over, hvor vandet kommer fra.
  • Næste skridt er at finde ud af, om der er noget inventar, som har taget skade af vandet. Er dette tilfældet, bør det fjernes hurtigst muligt og blive sat til at tørre grundigt.
  • Når du flytter genstande fra et rum til en andet, er det vigtigt at være opmærksom på, om der er noget, som er blevet angrebet af skimmelsvamp, således det ikke flyttes fra et sted i boligen til en andet. Det kan nemlig være med til at sprede svampesporene til flere dele af boligen.
  • Tøv ikke med at kontakte dig forsikringsselskab.

 
Hvorvidt en vandskade er dækket under din ejerskifteforsikring, vil altid skulle vurderes konkret. Tøv derfor ikke med at kontakte Dansk Boligforsikring, hvis du er i tvivl, om hvorvidt din situation er dækket af din ejerskifteforsikring.