Skybrud og stormflod: Sådan beskytter du huset mod oversvømmelse

Klimaforandringerne har medført, at vi ser flere og flere voldsomme skybrud, stormfloder og overfyldte kloakker, der hvert år skaber oversvømmelser og gør stor skade på mange huse. Vi ser, at havet og åerne løber over deres bredder, og kloakkerne overbelastes. Som boligejer er det vigtigt at være opmærksom på risikoen for oversvømmelse og vide, hvad du kan gøre for at forebygge det. Derfor har vi her samlet 6 råd til, hvordan du kan forebygge oversvømmelse samt 4 råd til at håndtere det, hvis skaden skulle ske.

6 råd til at forebygge oversvømmelse

  1. Rens tagrenderne, nedløbsrør og nedløbsbrønd løbende. Hvis dine tagrender, nedløbsrør og nedløbsbrønd er tilstoppede med blade, grene og mos, kan det være svært at lede vandet væk fra huset, og det kan potentielt føre til oversvømmelser og skader på huset, hvis der er skybrud eller stormflod.
  2. Tjek afløbsristene omkring huset. De skal være fri for blade, mos og grene. Er det afløbsriste på offentlig vej, skal du kontakte kommunen.
  3. Sørg for at have den rette hældning/skråning på grunden. Det er vigtigt, at vandet kan ledes væk fra huset ved at have en lille hældning på grunden, fx terrassen og indkørslen.
  4. Tjek at husets sokkel er intakt. Hvis der fx er frostsprængninger eller huller i soklen, kan der trænge vand ind i huset.
  5. Hvis du har en kælder, kan det være en god idé at installere et højvandslukke, der forhindrer tilbageløb af kloakvand gennem afløb eller toiletter.
  6. Hæv inventaret fra gulvet i kælderen, så mindst muligt tager skade ved en evt. oversvømmelse.

Hvis skaden er sket

Hvis du står i den uheldige situation, at du oplever oversvømmelse, er der en række ting, du skal gøre bagefter. Der kan nemlig være flere forskellige sundhedsmæssige risici forbundet med oversvømmelser, som er vigtige at forholde sig til.

  1. Det er vigtigt at tage sine forholdsregler i forhold til det vand, der er trængt ind. Vandet kan fx være forurenet af kloakvand, og derfor bør du først og fremmest bære gummihandsker og gummistøvler, når du skal fjerne vandet.
  2. Det er vigtigt at få fjernet vandet hurtigt for at undgå fugtskader og skimmelsvamp og for at øge chancen for at redde det inventar, som er blevet ramt. Fjern vandet med spande eller kontakt et skadefirma.
  3. Selvom inventaret er blevet beskadiget af oversvømmelsen, er det vigtigt at gemme tingene, så forsikringsselskabet kan vurdere skaderne.
  4. Når vandet er fjernet, er det en god idé at lufte godt ud, varme rummet op og bruge en affugter.

Husk at dokumentere skaden og melde det til dit forsikringsselskab.