COVID-19 rammer også boligmarkedet – men måske ikke så meget, som vi frygter

Tænder man for fjernsynet, læser avisen eller tjekker de sociale medier, er det svært at undgå at blive ramt af nyhedshistorier eller information om den nuværende coronavirus-pandemi.

Siden introduktionen af COVID-19, vidner der om et fald i antallet af boliger, der bliver solgt og sat til salg i Danmark. Dette kommer blandet andet som et resultat af, at mange danskere oplever stor usikkerhed, når det kommer til deres jobsituation, hvorfor idéen eller drømmen om at sælge og købe nyt bliver sat på pause i den næst kommende tid.

Trods en kalender med væsentligt mere luft hos ejendomsmæglerne, så mener mange eksperter, at den nuværende situation ikke kan sammenlignes med finanskrisen i 2008, da boligmarkedet er i meget bedre balance i dag, end det var dengang.

Hos Dansk Boligforsikring ønsker vi at give dig et overblik over, hvad du kan forvente dig af boligmarkedet i denne noget usikre tid.

Ikke det ideelle tidspunkt for bolighandel

Ifølge boligsiden.dk blev der kun registreret 4.447 villaer til salg i Danmark tilbage i marts, hvilket er 14 procent færre, end samme periode sidste år. Hvor andelen af solgte ejerlejligheder faldt med 35 procent i løbet af marts måned, steg salget af sommerhuse til gengæld med hele 55 procent.

Som følge af myndighedernes anvisninger om at holde sig indendøre og isolere sig fra andre mennesker, er fordelene ved at holde åbent hus mindsket markant, da nogle potentielle købere vil føle utryghed omkring at skulle deltage i et åbent hus. Den økonomiske usikkerhed har en negativ effekt på efterspørgsel- og udbudssiden på boligmarkedet, da det ikke er specielt attraktivt at sætte et hus til salg, hvis der ikke kommer nogle til åbent hus, eller man er nødsaget til at sætte salgsprisen ned.

Derfor udsætter mange boligsalget, indtil markedet igen ligner sig selv.

Boligmarkedet er i bedre balance

Da COVID-19 først begyndte at sprede sig i Danmark, frygtede mange, at situationen ville følge i finanskrisens fodspor, der så boligejernes gæld overstige deres formue. Dog understreger økonomer, at det næppe kommer til at udvikle sig så voldsomt. Det har først og fremmest sin årsag i, at den nuværende krise skyldes et udefrakommende stød til økonomien, og ikke en overophedet boligboble, sådan som det var tilfældet under finanskrisen. Økonomien er samtidig også i større balance i dag, og den er derfor langt mere modstandsdygtig, end den var tilbage i 2008.

Til trods for en sund økonomi og et robust boligmarked, kan det dog ikke undgås, at det danske boligmarked vil kunne mærke effekterne af corona-krisen – særlig på kort sigt. Ifølge en prognose fra Det Økonomiske Råd vil boligpriserne falde ret markant i 2020; mellem 8 og 11 procent alt efter, hvordan Danmarks genåbning påvirker smittespredningen (i det optimistiske scenarie kommer der ikke en anden bølge af virus til efteråret, og priserne daler kun med 8 procent, mens de daler med 11 procent i det pessimistiske scenarie med en anden bølge af virus). Efter dette indledende dyk i huspriserne i 2020, er der dog mange økonomer som vurderer, at markedet vil begynde at genfinde balancen igen. Denne model kaldes V-kurven; en hård opbremsning og på længere sigt opgang.

Hvor hurtigt denne opgang kommer, kan økonomerne endnu kun gisne om. Hos Dansk Boligforsikring vil vi dog gøres vores for at sikre en stabil og sikker genåbning, så boligmarkedet hurtigst muligt kommer i balance igen.