Hvad koster det at låne penge til en bolig?

De fleste boligkøbere har ikke økonomiske midler til at betale hele huset eller lejligheden. Derfor finansierer de fleste dele af købet gennem lån, fx realkreditlån og/eller banklån. Men det er ikke gratis at optage lån til boligkøb. Så hvad koster det at låne penge til en bolig?

Prisen for at låne penge til en bolig afhænger af flere forskellige faktorer – herunder den enkelte bank, rentesatsen, lånets løbetid, låntypen, gebyrer og afdragsordningen. Med andre ord: Hvad det koster at låne penge til en bolig, kan være meget forskelligt.

Hvad koster det at låne penge til boligkøb?

Når man skal finde ud af, hvad det koster at låne penge til en bolig, skal man skelne mellem prisen til realkreditlånet og banklånet. Banklånet kan maksimalt udgøre 15 %, mens realkreditlånet maksimalt kan udgøre 80 %. De sidste 5 % er egenbetaling. Renten på banklånet er typisk den højeste, mens den er lavere på realkreditlånet.

Hvad den endelige pris for at låne penge til en bolig er, varierer fra person til person, og man kan derfor ikke sætte to streger under, hvad det koster. Ønsker du fx at låne én million kroner til en bolig, udregnes prisen ud fra, hvorvidt der er tale om en fast eller variabel rente og lånets løbetid.

Nedenfor kan du dog se, hvad det koster at låne én million kroner via et F1, F3 og F5 lån. Tallene er baseret på rentetilpasningen fra april 2023 og er lån med en løbetid på 29, 27 og 25 år.

Eksempler på priser på realkreditlån

F1 med afdrag: 4.280 kr. pr. lånt million/måneden i månedlig ydelse
F1 uden afdrag : 2815 kr. pr. lånt million/måneden i månedlig ydelse
F3 med afdrag: 4.355 kr. pr. lånt million/måneden i månedlig ydelse
F3 uden afdrag:: 2.585 kr. pr. lånt million/måneden i månedlig ydelse
F5 med afdrag: 4.460 kr. pr. lånt million/måneden i månedlig ydelse
F5 uden afdrag: 2.440 kr. pr. lånt million/måneden i månedlig ydelse

Kilde: Bolius

Prisen på lån er blevet dyrere

Det seneste års tid har der været meget snak omkring renteniveauet, som er en væsentlig faktor i forhold til, hvad det koster for boligejere hver eneste måned at låne penge til købet. Renten er nemlig det, man betaler for at låne pengene, og den er steget markant det seneste års tid. Det betyder, at prisen for hver lånte million igennem realkreditinstituttet i dag er væsentligt dyrere for både F1, F3 og F5-lån, end hvad den har været. Her er renterne nemlig steget fra -0,02%, -0,39% og 0,54% til mellem 3,2% og 3,6%.

Hvad betyder det for boligmarkedet, at det er blevet dyrere at låne til boligkøb?

Rentestigningen betyder i praksis, at det er blevet mellem 500 kroner og 2000 kroner dyrere om måneden at låne én million kroner. Konsekvenserne af de stigende renter er kort sagt, at presset på boligmarkedet falder. Færre mennesker har råd til at finansiere boligkøbet, og derfor oplever man, at flere sætter boligkøbet på pause for en stund. Når efterspørgslen bliver lavere, bliver priserne også lavere, og det forventes derfor, at boligpriserne vil falde i 2023.

Læs Dansk Boligforsikrings guide til boligkøb her