En tjekliste til dig, der overvejer at købe bolig

Når du køber en ny bolig, er der nogle vigtige punkter, du altid bør undersøge, før du faktisk skriver under på en købsaftale.

Listen over vigtige ting at efterspørge i forbindelse med et boligkøb indebærer bl.a. en indsigt i boligens økonomiske udgifter, som kan have en konsekvens på længere sigt. Men er man ny på boligmarkedet, kan det være svært at skabe et overblik over de mange elementer, et boligkøb består af. Læs også vores guide til boligkøb, hvis du vil have gode tips.

Er du ny på boligmarkedet?

Erfarne boligkøbere ved, hvad de skal være ekstra opmærksomme på, og hvilke informationer de skal efterspørge til trods for, at det måske allerede er noteret i salgsopslaget. For eksempel er det essentielt at tjekke energimærke-, tilstands- og elinstallationsrapporten grundigt igennem, da alle indeholder væsentlige informationer om boligens nuværende stand. Dette gør man for at få et indblik i husets energimæssige og byggetekniske tilstand.

Hos Dansk Boligforsikring ønsker vi, at du føler dig godt klædt på til at skrive under på købsaftalen med alle informationer i orden. Derfor har vi udarbejdet en tjekliste til dig, der overvejer at købe ny bolig.

Energimærke

Et energimærke har til formål at vide, hvor energieffektivt en bolig er. Et energimærke er gyldigt i ca. 10 år fra oprettelsesdatoen. Derfor er det naturligt at få udarbejdet et energimærke i god tid, før en bolig bliver sat til salg. Dog kræver eventuelle forbedringer på ejendommen, som ændrer væsentligt ved energiforbruget, at få udarbejdet et nyt energimærke til boligen.

Udover at vise det nuværende energimærke, præsenterer rapporten også, hvilke mulige energiforbedringer man kan udføre for at gøre boligen mere energirigtig. Faktisk må en bolig ikke blive sat til salg, før energimærkeinformationerne er på plads, da energiforbruget er en essentiel del af boligens generelle stand, og derfor køberens fremtidige boligøkonomi.

Lokation

Udover selve boligen, er lokationen også en essentiel del af vurdere. Har man brug for at være tæt på skole, arbejde, eller indkøb? Har man en bil til rådighed, eller er man afhængig af offentlige transportmidler? Det er elementære faktorer at tage stilling til, da det kommer til at danne rammen for hverdagens gang.

Ombygning og tilbygning

Når man finder sit drømmehjem, begynder drømme og tanker om indretning hurtigt at tage over. I andre tilfælde kan det være idéer til om- eller tilbygninger, som er nødvendige. Det kan f.eks. være et ekstra badeværelse, børneværelse eller et større køkken. Men hvordan er man sikker på, at idéen kan realiseres i den gældende bolig?

Nogle gange kan det ikke lade sig gøre, og derfor skal gøre op med sig selv, om man kan leve uden. Før man vinker farvel til en bolig, kan det være smart at tage kontakt til en ingeniør eller arkitekt, der kan udarbejde løsninger baseret på boligens nuværende stand.

Kælder

Kældre kan udløse en stor bekymring for mange og ofte med god grund. Grundet kældres underjordiske lokationer, kan man opleve adskillige problemer med fugt, som stammer udefra. Prioriterer man ikke vedligeholdelsen af kælderens struktur og stand, kan det lede til problemer med vandindtrængning igennem gulve og vægge.

Olietanke og kuldebroer

Tit bliver der ikke skrevet så meget omkring olietanke i en boligs papirer. Dog er det en faktorer, man skal være opmærksom på, da det kan betyde risiko for olieforurening, som er skadeligt for helbredet.

Kuldebroer findes ofte i ældre boliger, hvor vinduer og døre har mistes deres tæthed gennem årene. Udover, at kuldebroer kan lede til træk, så kan det også give problemer med skimmelsvamp og en større varmeregning, som kræver større udbedring. Man kan identificere kuldebroer i boligen ved at ligge mærke til områder, hvor det trækker, eller hvis der viser sig mørke striber på lofter og vægge. Striberne stammer fra støv og snavs, som sætter sig fast i kondensen, som viser dig ved overfladen, når kuldebroen møder varme.