Tips til at få boligen forårsklar

Kalenderen siger forår, og temperaturerne er så småt begyndt at kravle opad, samtidig med at dagen er blevet mere lys. Ovenpå en kold og mørk vinter er det samtidig en oplagt mulighed at sørge for, at dit hus er klar til foråret – både udvendigt og indvendigt.

Vinteren igennem kan der nemlig være opstået slitage og skader, som typisk først opdages om foråret. I denne artikel får du en række tips til, hvad du bør tjekke på dit hus – både indvendigt og udvendigt.

Tagrender og nedløbsrør

Tagrender og nedløbsrør er særligt udsatte om vinteren, og derfor bør du tjekke dem for eventuelle skader, når kalenderen siger forår. Derudover skal du rense tagrender og nedløbsrør. Hvis de er tilstoppede, risikerer du, at vand ledes ind i tagkonstruktionen, hvor der kan opstå vandskader.

Tag og tagsten

Du bør tjekke, om dine tagsten er beskadigede eller har rykket sig gennem vinteren. Hvis tagsten er beskadigede, eller nogle af dem mangler, er der risiko, for at vand finder vej gennem taget, hvilket kan få fugtskader til at opstå. Hvis tagstene ikke har ligget helt tæt, er der derudover en risiko for, at fygesne kan have fundet vej ind gennem taget. Når sneen smelter, er der ligeledes risiko for, at vandskader kan opstå. Derfor bør du tjekke taget fra loftsiden og sikre, at det er tørt.

Haven

Der kan være nok at gå i gang med i haven efter en kold og blæsende vinterperiode. Oftest vil det være en god ide at starte med en oprydning og få fjernet diverse naturaffald såsom jord, grene og lignende, som kan være blæst rundt i løbet af vinteren. Samtidig er det en god ide at få beskåret træer og buske, så der ikke sidder løse grene, der kan flyve rundt og forårsage skader på din familie, forbipasserende eller på hus og have, de dage vinden tager fat. Dette er samtidig en god metode til at få mere af solens lys ind i både hus og have.

Terrasse og fliser kan ligeledes trænge til en kærlig hånd ovenpå en kold og våd vinter. Så hvad enten du skal have højtryksrenseren frem, eller om træværket skal have en gang olie, så er det en god ting at få styr på, inden det bliver varmt nok til at opholde sig i haven.

Luk forårssolen ind og styrk indeklimaet

Når solen kigger frem, er det oplagt at lukke den ind og få glæde af dens positive egenskaber. Når solen er længere tid på himlen, kan du med fordel sørge for at trække persienner og gardiner fra, så du får solen ind i så mange rum i huset som muligt. Derudover kan du indrette dig, så du opholder dig de steder i huset, hvor der er rigeligt med sollys.

Som bekendt har solen mange positive effekter for hus og indeklima, som ikke kan erstattes af kunstige lyskilder. Solens stråler har ikke mindst positive effekter i forhold til at modvirke depression og tilfører D-vitamin, som mange danskere har mangel på efter de mørke vintermåneder.

Tjek sokkel og murværk for revner

Hvis der er opstået revner i murværk eller sokkel, bør du være opmærksom på at få repareret skaderne. En revne i soklen kan betyde, at fugt kan trænge ind i huset med skader til følge. Er der blot tale om en mindre, overfladisk revne, kan du nøjes med at skulle pudse den op. Hvis der derimod er tale om en revne, der er fortsat fra soklen og op i murværket, kan der være tale om en større skade, som kræver mere omfattende reparation.

Ved at følge disse tips kan du udover at holde dit hus indbydende og i god stand være med til at sikre dit hus mod, at mindre eller overkommelige skader udvikler sig til omfattende og bekostelige affærer. Hvis du finder ældre skader på dit hus, som er opstået inden du har overtaget huset, kan du undersøge, om disse er dækket af din ejerskifteforsikring.