Sådan gør du din bolig sommerklar

Dagene er blevet lysere, vejret varmere og sommeren er lige om hjørnet. Dermed er det blevet tid til at gøre huset sommerklart. Læs med her og få nogle gode råd til, hvordan du gør din bolig sommerklar

Henover et efterår og en vinter, kan de fleste huse godt trænge til et tjek, hvor man ser det efter både indvendigt og udvendigt for at udbedre de småskader, eller eventuelle store uopdagede skader, det måtte have pådraget sig i de kolde, mørke vintermåneder.

Indendørs

Indendørs skal du sørge for hurtigst muligt at få udbedret problemer med kulde og fugt, da det er årsag til dannelse af skimmelsvamp, som udover at være i stand til at forårsage skader på huset i, ovenikøbet kan være sundhedsskadeligt for husets beboere. Skimmelsvamp opstår ofte i forbindelse med utætte vinduer, eller vægge, hvor der så dannes kondensvand pga. temperaturforskellen. Dette skaber et godt miljø for skimmelsvampene at vokse i. Kondensvand bør tørres af med det samme, for at forhindre skimmelsvampene i at vokse i det.

Skimmelsvamp

Det er dog vigtigt at sørge for helt at fjerne grunden til at skimmelsvampene opstår, og ikke kun fjerne skimmelsvampene selv, da de så bare vil komme tilbage igen på et eller andet tidspunkt. Men plejer at sige at når luftfugtigheden er over 80%, så trives skimmelsvampene bedst og kan vokse sig frem på næsten enhver overflade. Derfor er det vigtigt at man sørger for regelmæssigt at lufte ud i sit hus, og så vidt muligt undgå at tørre vasketøj indendørs, da det i høj grad er med til at øge luftfugtigheden i et lokale.

Vand- og varmerør

En anden ting, man som husejer også bør holde øje med er om vandrør og varmerør i huset er tætte. Det kan være vanskeligt at spotte med det blotte øje, og ofte har man ikke umiddelbar mulighed for at kunne tilse alle rør i huset fx fordi de befinder sig under gulvet, eller inde i vægge.

En måde, man indirekte kan opdage utætheder på, er hvis husstandens vandforbrug uventet stiger markant. I så fald kan man næsten være helt sikker på at der er tale om utætte rør et eller andet sted, og så anbefales det at få en fagperson til at tage hånd om problemet hurtigst muligt, da det kan resultere i vandskader.

 

Udendørs

Når man har hus, er der mange ting, der kan gå i stykker og mange ting, der skal vedligeholdes og ordnes. Der er naturligvis de gængse ting, man som husejer skal sørge for, såsom at slå græs, klippe hæk, luge ukrudt og så videre. Derudover er der også nogle ting, som man måske ikke får gjort lige så tit, eller som man slet ikke tænker over er noget, der bør tjekkes, især ikke hvis man er forholdsvis ny ud i dét at have hus.

Tag og tagrender

Nogle af de udendørs ting på et hus, der i løbet af efteråret og vinteren kan give problemer er nedløbsrør og tagrender. Her kan rådne blade, grene og skidt nemt samle sig og gøre at de tilstopper. Det kan blive et problem, fordi der så vil samle sig vand i tagrenden, og herfra potentielt ledes ind i tagkonstruktionen med mulighed for at resultere i vandskader.

I forbindelse med tjek af husets tagrender, bør man også tjekke selve taget, det kan nemlig også resultere i vandskader hvis nogle tagsten er beskadigede eller er blevet løse – typisk under storm og uvejr. Det anbefales at man tjekker taget både udvendigt og indvendigt. Dækker tagstene ikke ordentligt, vil der kunne trænge vand ind, når det regner, og dermed forårsage fugtskader og vandskader.

Sokkel og murværk

Mange ting, kan man selv fixe og udbedre på sit hus, men hvis der er tale om store skader, såsom revner i soklen, eller murværket på dit hus, så er anbefalingen at man tager kontakt til en professionel fagperson, og får vedkommende til at stå for udbedringen. På denne måde kan man have ro i maven om, hvorvidt det bliver lavet ordentligt, hvilket kan stor betydning, når man engang skal sælge sit hus. For opdager køber en skade på huset efter bolighandlen, og du som sælger ikke har tegnet en ejerskifteforsikring, så er det som udgangspunkt dig, der er ansvarlig for at betale regningen for udbedringen. Og det gælder også hvis skaden først opdages flere år efter salget.

Derfor anbefaler Dansk Boligforsikring altid at man sørger for at få tegnet en ejerskifteforsikring i forbindelse med en bolighandel. Med en ejerskifteforsikring er man nemlig bedre stillet i tilfælde af at køberen opdager skjulte skader, fejl og mangler efter overtagelse.

Fliser

Har du en indkørsel, eller en terrasse, der er belagt med fliser, er en god omgang fliserens, der effektivt fjerner svamp og alger en god ting at få gjort. Dette er ikke kun en god ting, fordi det får fliserne til at tage sig meget bedre ud rent visuelt, det er også medvirkende til at give dem nyt liv, og gøre at fliserne holder længere.

Legehus m.m.

Hvis du har børn og de har et legehus i haven, eller et gyngestativ, som vejret gør at de snart skal til at lege med igen, er det en rigtig god idé at gennemgå om der skulle være nogle problemer eller om noget er i stykker og skal udbedres.

Dette kan nemlig være til fare, eller skade for dine børn. Det kunne fx være et søm, der stikker ud fra væggen i legehuset, som børnene kan skære sig på, eller at gyngen skal spændes ordentligt fast, så den ikke falder ned, mens dine børn gynger på den.

 

Følger du disse råd, vil dit hus fremstå flot og klart til sommeren samtidig med at du får mere ro i maven omkring eventuelle skader på din bolig.