Sådan vedligeholder du udvendigt træværk

Træhuse forekommer ofte idylliske med deres flotte farver. Men udvendigt træværk kræver god vedligeholdelse, den rigtige type maling og et grundigt stykke forarbejde.
Udvendigt træværk er dagligt udsat for en hård tilstedeværelse, da det skiftevis er udsat for regn, fugt og solens kraftige stråler. Derfor kræver et hus lavet af træ generelt mere vedligeholdelse end murstenshuse.

Hos Dansk Boligforsikring kommer vi med gode råd til, hvordan du får dit udvendige træværk til at holde i årevis.

Hvad skal du tage hensyn til, når du vælger behandling?

Som følge af det udvendige træværks hårde tilstedeværelse, er det alfa og omega, at du vælger den rette behandling, så træet står stærkt mod vejrets mange humørsvingninger i mange år fremover.

Er overfladen porøs med revner, kan fugt nemt trænge ind, hvilket baner vejen for mikroorganismer, som fører til råd og svamp. Konsekventligt ødelægger det træet på længere sigt.

For at komme udenom sådan en situation skal træværket vedligeholdes med træbeskyttelse eller decideret maling.

Dog er der flere ting, du skal tage hensyn til når den rigtige behandling skal vælges:

  • Hvor udsat er træet?
  • Hvad er træets tilstand?
  • Hvad er der brugt under tidligere behandlinger?
  • Hvad er trætypen?
  • Hvad er ønsket for træets holdbarhed?
  • Hvordan skal træet se ud?

 
Når du har taget stilling til ovenstående, er det nemmere at definere en fremgangsmetode samt materialer.

Hvor ofte skal du vedligeholde træværket?

Desværre eksisterer der ingen fast facitliste for, hvor ofte træværk skal behandles. Vedligeholdelsesomfanget afhænger af, hvor udsat træværket er for vejr- og fugtpåvirkninger, tidligere behandlinger, og hvad behandlingen bestod af.

Som udgangspunkt er det en god idé at tjekke træværket minimum én gang om året og behandle det, inden overfladen begynder at tage alvorlig skade. Opdager du afskalning eller en grå overflade dækket af mug og skimmelsvamp, kræves en betydelig indsats for at udbedre skaderne.

Produkter

Generelt holder helt farveløse eller transparente produkter kun et halvt til et helt år, mens halvdækkende kan holde mellem to-fire år, før træet kræver behandling igen.

Vælger du heldækkende træbeskyttelse og maling, kan du regne med en holdbarhed op til otte år, såfremt behandlingen er udført korrekt og grundigt.

Sådan afrenser og klargør du træværket

Ligesom meget andet, er det vigtigt, at træværket er rent og fri for forvitring. Er det ikke tilfældet, vil den nye maling ikke hæfte sig ordentligt på underlaget.

Afhængigt af, hvilket renseprodukt du bruger, skal du sørge for at følge instruktionerne. Hvis overfladen er fedtet eller snavset, skal den afrenses med grundrens først. Undgå at bruge en højtryksrenser, da det kan beskadige overfladen og gøre den endnu mere sårbar over for vejr og vind.

Det er vigtigt, at træet er tørt, inden behandlingen fortsætter.

De steder, hvor træværket er ubehandlet, skal du grunde dybdegående med grundingsolie, inden du overfladebehandler med træbeskyttelse. Som hovedregel skal grundingsolien tørre en dags tid.

Opsummering

  • Jo bedre træet er renset, jo bedre vil træbeskyttelsen virke, og jo længere tid vil der gå, inden træet skal behandlet igen.
  • Undgå at anvende en højtryksrenser på træværket, da det risikerer at ødelægge overfalden.
  • Sørg for at komme godt ind i alle kroge og hjørner

 
Hvorvidt skadet træværk er dækket under en ejerskifteforsikring vil dog altid skulle vurderes konkret. Kontakt Dansk Boligforsikring, hvis du er i tvivl om hvorvidt din sag er dækket af din ejerskifteforsikring.