Sådan reparerer og vedligeholder du dine pudsede facader

Har dit hus pudsede facader? Så er det en god idé at læse med her, hvor vi giver dig gode råd til, hvordan du bedst reparerer og vedligeholder facaderne, så de holder længere uden at brænde hul i pengepungen.

Det gælder for de fleste ting, at jo hurtigere, du opdager en skade, jo billigere er det at udbedre den. Det samme gør sig gældende, når vi taler om pudsede facader.

Dine facader af puds skal løbende vedligeholdes

Hvis du gerne vil undgå skader som fugt, der trænger ind i ydervæggen, er det vigtigt, at du jævnligt tjekker for potentielle skader, da det både er billigere og bedre at udbedre dem i tide i stedet for at lade det stå til. Det er altid en god idé at være opmærksom på disse skader, da det ikke nødvendigvis er noget, ejerskifteforsikringen dækker. Hvis du er bevidst om dem og har mulighed for at gøre noget ved det, så er det altid den bedste løsning!

Lader du skaderne udvikle sig, kan det føre til skader i form at fugt i væggene, hvilket kan være svært at få tørret ud og konsekventligt give problemer med råd og svamp.

Har du malet huset med maling, som ikke er diffusionsåben, kan det skabe fugt problemer, da fugt inde fra huset kan trænge igennem ydervæggen og facademalingen og konsekventligt fordampe.

Når facademalingen er for tæt, kan huset ikke ånde, hvorfor fugten samler sig inde under malingen, som får den til enten at skalle af eller opfugte murværket.

For at undgå sådan en situation anbefales det, at du bruger en overfladebehandling, som fungerer som et pudslag. Det kan være indfarvet eller have en overfladebehandling i form af kalk eller maling.

Ligger du et tykt lag, vil huset fremstå med en jævn overflade. Dog vil husets oprindelige konturer oftest kunne ses gennem vandskurede, filtsede eller sækkeskurede overflader, hvor pudslaget er tyndere. Det betyder, at hvis dit hus opført af mursten eller gasbeton, så vil de forskellige konturer forekomme i pudslaget.

Disse skader skal du være ekstra opmærksom på

Når du skal vurdere, hvorvidt facaden trænger til reparation eller vedligeholdelse, må du først undersøge alvoren. Der er nemlig stor forskel på, om facaden blot trænger til en kærlig hånd eller en større renovering.

Tjek, om der er revner og bank forsigtigt på facaden med en hammer. Hvis det lyder hult, betyder det at pudsen er løs.

Er dette tilfældet, skal du tjekke om:

  • Pudsen sidder ordentligt fast?
  • Pudsen smuldre?
  • Der er huller og revner i pudsen?
  • Der er revner, afskalninger, rynker, bobler eller krakeleringer i et evt. malingslag?
  • Der er fugtskjolder på væggen, og hvor fugten kommer fra?

 
Er du i tvivl om omfanget, kan det være nyttigt at søge råd hos en fagmand. Hvorvidt skader på din facade er dækket af en ejerskiftetforsikring vil altid skulle vurderes konkret. Kontakt Dansk Boligforsikring, hvis du ønsker at høre mere.

Sådan reparerer du din pudsfacade

Når du føler, at du har skabt dig et godt overblik over facadens tilstand, kan du gå i gang med eventuelle reparationer.

Fugt

Fugt identificeres ved mørkere aftegninger. Er muren fugtig, kan du oftest mærke det ved ligefrem at placere hånden på muren. Opdager du fugt i muren, skal du finde årsagen hurtigst muligt. Fugten kan stamme fra forskellige steder, f.eks. et utæt vandrør eller et nedløbsrør.

Fugtskader skal udbedres med det samme, da de ikke forsvinder, før kilden er fundet og udbedret.

Revner

Opdager du revner i facaden, skal de også repareres. Åbne eller løse fuger skal også kradses ud og efterfølgende fuges med mørtel. Når mørtlen er tør, kan du pudse det til med et pudsebræt.

Ødelagt puds

Når du skal reparere ødelagt puds, er det nødvendigt at fjerne al løstsiddende puds, snavs og maling på de beskadige steder. Dog skal du selvfølgelig kun fjerne den puds, som sidder løst.

Her er det fordelagtigt at gøre brug af en lille hammer, en spartel og en stålbørste, som nemmere kan fjerne den ødelagte puds. Kast da et jævnt lag puds på området og vent til, at mørtlen er fingertør, før du pudser det jævnt.

Efter reparation

Efter reparationen af facaden, skal du pudse op med ny mørtel/puds. Det anbefales, at du anvender en mørtel magen til den, der allerede er brugt på facaden.

Generelt bør du ikke vælge en mørtel med for meget cement i, da du risikerer at pudslagene arbejder forskelligt, og nye revner hurtigt opstår.

Du kan pudse facaden næsten året rundt, da den høje luftfugtighed i vinterhalvåret faktisk gør det nemmere at pudse med et godt resultat.