Sådan beskytter du dine læmure mod skader og slid

Bor du i et parcelhus fra 1960’erne, eller kender du til hustypen, så er du garanteret stødt på læremure, som ofte udgør en del af husets udendørs design. Læmure bliver stadigvæk opført den dag i dag ved nybyggeri, da de kan holde til lidt mere, end et hegn. Samtidig fungerer de som en eksklusiv afgrænsning af din ejendom.

Dog har læmure det med at blive slidt som følge af den udsatte placering på grunden, hvor de er i direkte kontakt med det danske vind og vejr året rundt. Konsekventligt kan selv solide læmure af mursten smuldre og blive porøse, hvis de ikke er opført optimalt.

Hos Dansk Boligforsikring giver dig råd til, hvordan du kan reparere dine læmure, og hvad du kan gøre for at beskytte mod fremtidige skader. Hvorvidt en skade er dækket under en ejerksifteforsikring vil altid skulle vurderes konkret. Kontakt Dansk Boligforsikring, hvis du er i tvivl om, hvorvidt din sag er dækket af din ejerskifteforsikring.

Typiske skader på læmure

I de fleste tilfælde opføres læmure med formålet at skærme mod indblik og vind. Typisk ser man dem opført i samme stil som resten af huset, enten i forlængelse af gavlen eller i forbindelse med terrassen.

Desværre har de solide læmure ofte en svaghed for vind og vejr. Murens ubeskyttede murværk ses derfor ofte med skader, som opstår på baggrund af påvirkningen fra kombinationen af vind og frost.

De typiske skader, som du ofte ser i læmure er:

Revner i fugerne

Grundet læmurens udsatte placering for vind på begge sider, kan det ikke undgås, at muren står og bevæger sig lidt. Specielt massive læmure påvirkes af vinden, hvor skaderne oftest opstår i form af revnede fuger.

Opfugtning

Trods husets ydervægge også påvirkes af vind og vejr, så er læmure mere udsatte, eftersom regn og vind angriber fra begge sider. Således er læmure udsat for en større fugtpåvirkning, da de ikke tørrer ligesom en ydervæg. Det kan medvirke til en opfugtning af læmurernes murværk.

Opfugtning af rulskiftet på toppen af murværket

Én af læmurens mest almindelige skader er opfugtning af rulskiftet. Rulskiftet er ekstra udsat, da den er mere sårbar over for nedbør. Med efterfølgende frost begynder fugerne at blive løse og porøse. Konsekventligt trænger endnu mere fugt ned i murværket, hvilket efterlader læmurerne uden fuger og løse mursten.

Løse fuger og sten

Selvom dine læmure ikke har et rulskifte, så kan løse fuger og sten stadigvæk forekomme.

Afskalninger og frostsprængninger

En typisk skade på læmure er afskallede mursten. Hvis læmure udsættes for opfugtning og ikke kan tørre, vil påvirkningen fra frostvejr skabe frostsprængninger i murstenene. Det efterlader murstenene uden den beskyttende brandskal, hvilket fører til et hurtigere henfald af læmurerne.

Hvad kan du gøre for at beskytte dine læmure mod skader?

Helt grundlæggende er det kun nødvendigt at beskytte dine læmure mod vand, da frost kun medfører skade i forbindelse med vand. Derfor er den bedste beskyttelse at sørge for, at selve læmurernes konstruktion er optimal.

For det første skal læmurernes top være udført, således der ikke kan trænge vand ned i muren. Det vil sige, at toppen skal være vandbestandig og lidt skrånende, så vandet kan blive ledt væk toppen.

For det andet bør dine læmure være udført med hulmure, så der ikke opstår kondens inde i murværket. For at sikre, at der kan ske en fordampning fra de indvendige murplader skal muren være ventileret.

Som det sidste, er det vigtigt at sørge for, at der er åbne studsfuger i murværket. Afstanden mellem de tomme fuger skal måle ca. 0,5 meter.