Husk at tjekke dit hus for skader efter vinteren

Selvom vi har indtil videre har haft en mild vinter, kan kulden, vinden og regnen efterlade skader på din bolig, som er vigtige at udrede i tide. Derfor er det vigtigt at gennemgå boligen for skader, når foråret melder din ankomst.

Regn og slud kan forårsage fugt- eller vandskader på boligen, hvis taget ikke er fuldstændigt tæt. Formåede du ikke at reparere skader og slid i løbet af vintersæsonen, er der chance for, at skaderne har udviklet sig i mellemtiden.

Derfor er foråret et rigtigt godt tidspunkt til at tjekke dit hus for eventuelle fejl og skader, så de kan blive udbedret. Som hovedregel bør al udvendig vedligehold af dit hus foregå fra marts til oktober.

Hos Dansk Boligforsikring giver vi dig overblikket over, hvilke dele af huset du bør undersøge for at gøre boligen forårsklar.

Hvad skal du kigge efter på taget?

På hele huset er taget det område, der er mest udsat hele året rundt. Både solens skarpe UV-stråler om sommeren og vinterens kulde samt nedbør slider hårdt på tagets materialer og generelle funktioner.

Når vejret tillader det, er det en god idé at lave en grundig gennemgang af taget:

  • Sidder tagbelægningen ordentligt fast?
  • Sidder det nogle tagsten eller eternitplader løst?
  • Sidder rygningssten fast, og er de tætte?

 
Hvis det er muligt, er det en god idé at tjekke husets tag indefra. Finder du fugtige plamager, kan det være et tegn på, at taget er utæt. Som udgangspunkt kan det være en god idé at tjekke indersiden af taget efter et kraftigt regnskyl, således eventuelle huller eller tætheder bliver afsløret af regnen.

Tagrender – hvad skal du se efter?

Rensning af tagrender bør foretages i foråret og igen til efteråret, eftersom blade og snavs ofte havner i tagrenden og kan være skyld i, at tagrenden stopper til. Stopper tagrenden til, kan det føre til, at vandet løber end af facaden, hvilket kan føre til fugtskader.

Har dit hus skjulte tagrender, er det ekstra vigtigt at rense dem omhyggeligt, da de har større risiko for at samle mange blade og snavs.

Det skal du tjekke efter på facaden, gavlen og soklen

Har husets facade allerede revner og sprækker, kan en utæt tagrende forsage yderlige skader, eftersom vandet kan trænge ind gennem sprækkerne. Uanset typen af facade bør du altid undersøge for misfarvninger, sprækker, revner og løs puds, som bør udbedres.

Vinduer og døre – det skal du tjekke for

I forlængelse af gennemgangen af husets facade er det essentielt at tjekke vinduernes og dørenes tilstand. Finder du råddent eller beskadiget træværk, er det vigtigt, at det bliver udskiftet med det samme for at undgå fugtskader. Undersøg fugerne hele vejen rundt om dørene og vinduerne for at tjekke, om der kan komme vand ned i konstruktionerne. Er dette tilfældet, er fugerne defekte.

Derudover bør du tjekke om døre og vinduer lukker ordentligt. Binder de, bør de høvles og slibes, så de kan lukke ordentligt igen.

Efterse dit hus

Mange af vedligeholdelsesopgaverne kan man selv klare. Men opdager du større skader, kan det være nødvendigt at søge rådgivning hos en professionel, eftersom større reparationer og udbedringer skal udføres korrekt for at undgå flere skader.