Generationshus: Fordele og vigtige overvejelser

De seneste år er en bestemt form for bofællesskaber begyndt at vende tilbage i stor stil – nemlig generationshuse. Vi skal ikke mange år tilbage i historien, før det var meget normalt, at flere generationer fra samme familie levede under samme tag. Siden gik generationshuse af mode, men nu begynder flere familier igen at se værdien i at dele hverdagen i hjemmet med børnene, forældrene og bedsteforældrene. Derfor giver Dansk Boligforsikring dig nu et indblik i nogle af de største fordele og vigtigste overvejelser for familier i generationshuse.

Hvad er et generationshus?

Generationshus er en betegnelse, der dækker over et bofællesskab, hvor flere generationer fra samme familie bor under samme tag. Det kunne eksempelvis være et hus med flere lejligheder, hvor mor, far og børn bor i stuen, mens bedsteforældrene bor oppe på første sal. Betegnelsen kan dog også dække over huse uden betydelig inddeling, hvor familiens generationer deler de samme fællesrum.

Du kender nok også til betegnelsen flerfamiliehuse, som kan lyde lidt af det samme. Her er den afgørende forskel, om boligens familier er relateret eller ej. Hvis flere familier bor sammen uden at være relateret, så er der tale om et flerfamiliehus. Hvis der derimod er tale om flere generationer fra samme familie, så er det et generationshus. Nu da vi har styr på begreberne, er det tid til at se på de mulige fordele ved denne type bofællesskab.

Fordelene ved et generationshus

Hvis man vælger at bo i et generationshus, kan der være mange fordele at hente. Disse gælder både de lavpraktiske dele af hverdagen – men også selve de økonomiske rammer for boligen.

Økonomiske fordele

Boligpriserne i og omkring de større danske byer har længe været på himmelfart. Derfor kan de økonomiske fordele ved generationshuse faktisk være en betingelse for, at man overhovedet har råd til at købe drømmeboligen. Hvis flere generationer slår økonomierne sammen, vil der ofte være væsentligt flere valgmuligheder på boligmarkedet. Det er dog ikke den eneste økonomiske fordel.

Hvis du selv er husejer, så ved du alt om, hvor store udgifterne kan være i forbindelse med ombygning før indflytning og løbende renoveringer. Her kan det altså også være en stor fordel, når regningerne kan deles mellem flere generationer.

Praktiske fordele

Hverdagen kan være svær at få til at hænge sammen, og her kan støtte fra familien være en stor hjælp. Familier i generationshuse kan drage stor fordel af hinanden i de praktiske aspekter af hverdagen. Det gælder både aflevering og afhentning af ungerne fra institutionen – men også i forhold til indkøb, madlavning og andre pligter.

Herudover kan man drage fordel af generationernes styrker, hvor bedsteforældre eksempelvis kan få hjælp til de fysiske pligter såsom fysisk krævende havearbejde og håndværk. Samtidig kan det unge par få hjælp af bedsteforældrene til eksempelvis at passe ungerne. Simpelt sagt kan hverdagen altså få lettere ved at gå op, når familiens generationer hjælpes ad.

Sociale fordele

Endelig skal vi selvfølgelig nævne den sociale dimension af et generationshus. En familie kan nemlig opnå et helt unikt fællesskab ved at dele livet i hjemmet, hvor hyggelige stunder i familiens skød erstatter eventuel ensomhed.

Vigtige overvejelser i generationshuse

Selvom det kan lyde som en drøm at bo i et generationshus, så er der nogle helt centrale overvejelser, som er nødvendige for at undgå konflikter i familien. Her er det særligt vigtigt, at der er klare aftaler om økonomien i hjemmet.

Huskøb og husleje

Når familien skal til at investere i et generationshus, så er der en række vigtige overvejelser. I mange tilfælde kommer familiens generationer med et forskelligt økonomisk udgangspunkt. Derfor kan bedsteforældrene eksempelvis være i stand til at lægge et større indskud ved huskøbet end deres voksne børn. På samme vis kan der være store forskelle i den månedlige indkomst, som nogle familier ønsker at basere huslejens fordelingen efter. Her findes der ikke en hovedregel, og familien kan derfor fordele husprisen og huslejen, som de ønsker. Det er dog en rigtig god ide at skrive aftalen ned i en kontrakt, så man undgår konflikter over det aftalte senere.

Bliv klogere på boligkøb generelt

Økonomien i dagligdagen

Allerede før man køber generationshuset er det vigtigt, at man tager stilling til hverdagens økonomiske forhold. Skal man eksempelvis dele udgifterne til dele af eller hele husholdningsbudgettet, så skal aftalerne og afregningen ligge klar for at undgå konflikter.

Arveforhold

Det er svært at tale om arv i familien, men i generationshuse er det helt essentielt, at man har klare aftaler på plads. Her kan det være nødvendigt for alle voksne i husstanden at tegne eller rette i sit testamente. Her er det vigtigt, at der er helt styr på boligens ejerforhold i tilfælde af, at et af familiemedlemmerne går bort. Her kan man med fordel få hjælp af en arveretsadvokat, der kan hjælpe med at udforme testamenter, der virker efter familiens specifikke ønsker.