Et energimærke hjælper med at fastslå boligens energimæssige stand

Inden en bolig sælges, skal den energimærkes, så potentielle købere har mulighed for at sammenligne ud fra deres energimæssige tilstand.

Et energimærke består af et dokument, der dækker boligens energiforbrug og synliggør dens energieffektivitet. Energimærkets formål er at give den potentielle køber et indblik i boligens energiøkonomi, herunder hvad det kommer til at koste i varme-, vand- og elforbrug.

Energimærket ranglister boligens energiforbrug. A2020 er det mest energivenlige energimærke, hvorefter A205, A2010, B, C, D, E, F og G følger som mindre energivenlige.

Et godt energimærke indikerer, at det er billigt at opvarme boligen og holde på varmen. Derfor sælger boliger med et godt energimærke til højere priser end boliger med lavere energimærke.

I forlængelse af boligens energimærke bidrager rapporten også med forslag til forbedringer, der kan implementeres for at spare på energien. Forslagene kan bl.a. beskrive, hvordan efterisolering af taget kan lede til energibesparelse, og hvordan udskiftning af gamle gasfyr kan udskiftes med et nyt og mere effektivt.

Som udgangspunkt kommer rapporten med to forskellige besparelsesforslag:

  • Forslag i forbindelse med reparationer eller renovationer, som vil være fordelagtige at udføre.
  • Forslag som er givende at udføre med det samme. I denne forbindelse betyder rentabelt, at besparelsen overstiger investeringen, før komponenterne der indgår i besparelsesforslaget udskiftes.

 
Som en ekstra tilføjelse, viser energirapporten udover de økonomiske besparelser også, hvor meget CO2 miljøet skånes for ved at implementere forbedringerne og vælge en bolig med et godt energimærke.

Hvornår skal en bolig have et energimærke?

Siden 2010 har det ikke været muligt at annoncere en bolig til salg uden et gyldigt energimærke. Det gælder både gamle og nye huse, dog ikke ejendomme under 60 m2. Oftest lever ældre ejendomme ikke op til de nye energibestemmelser, men det foreligger der heller ikke nogle krav om. Alligevel skal et energimærke bidrage med nok information til, at en potentiel køber kan vurdere ejendommens energimæssige tilstand.

Til forskel fra energimærkning af huse, energimærkes andels- og ejerlejligheder ikke enkeltvis, men sammen med resten af ejendommene i den forældede forening. Konsekventligt er det andels- eller ejerforeningens ansvar at få udarbejdet et energimærke.Her udarbejdes energimærket ud fra det ejendommens reelle registrerede forbrug.

Her er reglerne for energimærkning af sommerhuse

Siden september 2017 har energimærkning af sommerhuse ikke været lovpligtigt. Ønsker man at få udarbejdet et energimærke til sommerhuset, kræver det, at det bliver energimærket som et helårshus. Derudover kan et energimærke kan bidrage til et nemmere salg