Bærende væg: Det skal du vide

Ønsker du at ændre planløsningen i din bolig, er det vigtigt at være opmærksom på de bærende vægge. Det kan nemlig få stor betydning for, hvilke muligheder du har, og hvordan du skal gribe opgaven an. Det er derfor vigtigt at identificere dem samt kende til mulighederne og løsningerne.

Hvad er en bærende væg?

Det kommer nok ikke som en overraskelse, men bærende vægge er de vægge i huset, som bærer og sørger for, at huset står. Det er de vægge, som bærer vægten fra taget, lofter og evt. overetager. De bærende vægge er en vigtig del af en bygnings struktur, da de fordeler vægten derfra ned til fundamentet og jorden under. Typisk er de placeret i siderne og i midten af huse, da det er der, at belastningen er størst. De kan være af forskelligt materiale, men typisk er de lavet af mursten, beton, gasbeton, lecabeton eller træ.

Er væggen bærende?

Det er vigtigt at undersøge, om væggen er bærende eller ej. Det kan du gøre på flere måder.

  1. Først og fremmest kan du tjekke de originale tegninger på huset. Her vil det fremgå, hvilke type vægge der er tale om. Er en væg markeret med et “S”, er det en bærende væg. S står for strukturel. Du kan ofte finde tegningerne hos kommunen.
  2. Der er også andre metoder. Du kan prøve at banke på væggen. De bærende vægge er ofte lavet af tungt materiale, og derfor vil væggen virke hård, og det vil ikke give genlyd, når man banker. Det er dog ikke alle huse, særligt ældre huse, hvor det er så nemt at identificere. Derfor er det en god idé ikke alene at vurdere ud fra lyden og følelsen.
  3. Du kan også få en indikation af, hvorvidt væggen er bærende eller ej ved at undersøge loft og/eller kælder. De vægge, som er under bjælkerne på loftet, vil sandsynligvis være bærende. Det samme gør sig gældende med bjælkerne i kælderen – her er det dog væggene, som står vinkelret på bjælkerne, som ofte er bærende, mens de parallelle ikke er bærende.
  4. Det er altid en god idé at få hjælp af en professionel fx en arkitekt, bygningsingeniør eller lignende. Det kan nemlig få store konsekvenser, hvis man begynder at fjerne en væg, som viser sig at være bærende.

Hvordan fjerner man en bærende væg?

Det er vigtigt ikke at fjerne vægge uden at have undersøgt, om væggene er bærende eller på anden vis stabiliserende. Det har nemlig stor betydning for, hvordan man skal håndtere nedrivningen af væggen. Man kan godt fjerne en bærende væg, men det kræver, at man har noget andet, der kan holde konstruktionen, fx solide bjælker. Under nedrivningen er det nødvendigt at opsætte afstivere, som kan holde konstruktionen under arbejdet. Det er altid en god idé at få fagfolk til at hjælpe, da der kan være mange ukendte faktorer ved bærende vægge.

Hvad sker der, hvis man fjerner en bærende væg uden foranstaltningerne?

Hvis du fjerner en bærende væg uden at tage de rette foranstaltninger, kan det få store konsekvenser for dit hus. Du kan nemlig risikere, at huset kan slå revne, få sætningsskader, vand kan trænge ind, og i værste tilfælde kan dele af facader eller hele huset falde sammen. Bærende vægge er altså ikke noget at spøge med, og derfor er det altid en god idé at rådføre sig med fagprofessionelle.