Energivenlige husstande sælger bedre

Hvis du står i en situation, hvor du skal sælge din bolig, så ved du også, at det er lovpligtigt at energimærke din bolig inden salg. Energimærkningen har en indflydelse på potentielle køberes købsbeslutning, da flere udelukker boliger, hvor energimærkningen ikke er ”grøn”.

En energimærkning er med til at fortælle, hvordan det forholder sig med energiforbruget i din bolig, og det er endvidere med til at afklare, hvilke punkter der kan effektiviseres, således at du kan spare på energiforbruget.

Selv hvis man ikke står over for at skulle sælge sin bolig, kan det stadig være en god idé at energimærke husstanden. Får man synliggjort og optimeret de områder, der påvirker husstandens samlede energiforbrug, vil man i sidste ende kunne opnå en økonomisk besparelse.

Tag kontakt til Dansk Boligforsikring i dag, hvis du ønsker at bestille en energimærkning.

Energimærkning af boliger

Mange har stiftet bekendtskab med energimærket i forbindelse med en hushandel eller i andet regi, der relaterer sig til energimærkninger – eksempelvis vedrørende hvidevarer og  andet elektronik. Kortfattet er energimærket et dokument, der synliggør boligens energieffektivitet og beretter om boligens samlede energiforbrug.

Energimærkemærkaterne deles op i følgende kategorier:

 

Energimærke A er opdelt i flere grupper – A2020, A2015 og A2010, hvoraf førstnævnte rangerer højest. Herefter kommer mærkaterne B, C, D, E, F og G.

De, der har interesse i køb af en bolig, vil i de fleste tilfælde undersøge og tage udgangspunkt i, hvor energivenlig boligen er, da det har økonomisk betydning. De boliger, der har den højeste energimærkning, vil derfor oftest være de boliger, der er mest rift om på boligmarkedet.

Dokumentet, der udarbejdes, fortæller læseren, hvad der vil være af omkostninger til el-, vand og varmeforbrug, hvis vedkommende vælger at købe boligen. Et punkt, der selvfølgelig spiller en væsentlig rolle, er forbrugsvanerne, som er vidt forskellige fra person til person, hvorfor der tages afsæt i standardbetingelser, når dokumentet for energimærkningen udarbejdes med beregninger.

Energimærke A vinder guldet

Når man er på udkig efter drømmeboligen, påvirkes købsbeslutningen som nævnt af energimærkningen. Det er ingen hemmelighed, at en bolig med energimærke A har en højere pris end en tilsvarende bolig med energimærke G, såfremt begge har adresse i samme område. Attraktive boliglokationer har selvfølgelig også stor betydning for en boligs pris.

I forbindelse med hussalg vinder de boliger med energimærke A dog ofte guld. Det skyldes, at mærkatet indikerer, at opvarmningen af boligen er billig, samt at boligen er effektiv når det kommer til at holde på varmen. Endvidere er det et tegn på, at boligen er energiøkonomisk og velisoleret, hvilket har betydning for det samlede energiforbrug. Selve rapporten udarbejdes af en beskikket energikonsulent.

Udarbejdelse af rapport

Hos Dansk Boligforsikring har vi en lang række samarbejdspartnere, som står for at udarbejde energimærker. Deres energikonsulent besøger boligen og undersøger den, inden et færdigt dokumentet udarbejdes og indberettes. Selve indberetningen sker til Sekretariatet for Energieffektive bygninger, som står for at udlevere energimærkningsrapporten.

Energistyrelsen har fastlagt retningslinjer for selve rapportens udformning og de oplysninger, som denne skal indeholde. Baggrunden for denne fastlæggelse er sammenlignelighedsgrundlaget, således at alle rapporter er ensartet. Endvidere opdeles energikonsulenternes virke i to overordnede typer, hvoraf den ene type foretager energimærkning af en- og flerfamiliehuse på under 500 kvm., mens den anden type  tager sig af energimærker til en- og flerfamiliehuse på over 500 kvm.

Hvad koster det at energimærke sin bolig?

Energistyrelsen fastlægger hvert år en maksimal pris for energimærkninger. I 2021 er denne blevet fastlagt til højst at udgøre 7.351 kr., men det kan gøres langt billigere alt efter boligens størrelse. Alt afhængigt af boligstørrelsen, kan der hos nogle energimærkningsfirmaer ses priser, der starter fra 3.499 kr.

Ydermere er der aspekter, som kan reducere prisen for et energimærke, hvoraf et eksempel kan være, at man førhen (efter 1. sep. 2006) har fået foretaget en energimærkning. Konkrete reduceringer af prisen findes på energimærkningsfirmaernes hjemmesider eller ved at tage kontakt til dem.

Energimærkningens gyldighed

Når energimærkningsrapporten er efterset og godkendt, har denne en gyldighed i 10 år efter udstedelsesdatoen. Hvis sælger har foretaget en energimærkning i dag, og køber indgår en aftale, kan denne rapport anvendes igen, såfremt den nye køber vælger at sælge boligen inden gyldighedsdatoen overskrides – altså 10 år fra udstedelsesdagen.

Ud over energimærket er der en række punkter, du skal være opmærksom på, når du skal købe bolig. Dem kan du blive klogere på med denne tjekliste.