Sne og frost – sådan gør du din bolig klar og undgår følgeskader

Med tanke på de klimaforandringer, vores klode i disse år undergår, så er det ikke utænkeligt, at vi fremadrettet må forberede os på nogle lidt anderledes vintre, end vi har været vant til.

Der er nemlig en stor sandsynlighed for, at de kommende vintre både bliver varmere og mere fugtige, og at vi kommer til at opleve kraftigere snefald. Og det giver nogle nye udfordringer for husejere – de udfordringer sætter Dansk Boligforsikring under lup og giver dig samtidig en vejledning til, hvordan du kan forebygge på bedst mulig vis.

Pas på islag

Har der været regnvejr i løbet dagen og frost den følgende nat, kan der i løbet af natten blive dannet islag. Islaget kan også dannes i vinterhalvåret, hvis solen i løbet af dagen har smeltet sneen, som så igen fryser til is hen på aftenen på grund af frost. Et af problemerne med islag er, at det i nogle tilfælde kan have lidt af en sneboldeffekt. Jo flere dage med sol om dagen og frost om natten resulterer i, at islaget bliver tykkere og tykkere – og dermed sværere at komme af med.

Og når det kommer til din bolig, så kan islag ødelægge belægningerne omkring dit hus. Ligeledes kan belægningerne sprænge ved streng frost, hvis din bolig er gået hen og blevet gennemfugtig.

Som boligejer kan du forebygge problemerne med islag ved at lede eventuel smeltevand væk. Sørg i den forbindelse for, at al sne fjernes så hurtigt som muligt, ligesom det er en fordel at holde render og riste fri. I tillæg er det en god idé at gruse eller salte alle de områder, hvor der er risiko for islag.

Fygesne og smeltevand skal væk

Så snart der opstår tøvejr efter en længere tid med frost og snevejr, gælder det for dig som boligejer om at fatte din sneskovl og hoppe skiundertøjet. Jo hurtigere du får ryddet al sne og dermed risikoen for smeltevand, jo bedre står din bolig rustet mod fugt i soklen og kældervæggene. Smeltevandet kan også trænge ind gennem yderdøren, kældervinduerne og kælderdøren, hvilket kan give skader i form af skjolder og afskalninger.

I samme tilfælde som med islag, så sørg for at få fjernet al sne hurtigst muligt. Det er også en god idé at sikre, at dine tagrender, nedløb og riste fungerer efter hensigten. Har du kælder, kan et omfangsdræn modvirke, at der trænger vand igennem kældervæggene.

Isolering af vandrør

Dine vandrør er især udsatte om vinteren, når den hårde frost slår ind. Frosten kan nemlig resultere i, at vandrørene ved dit tag, dine vinduer og ved væggene på ydersiden af dit hus sprænger. Og det kan resultere i lettere uoverskuelige følgeskader, såsom alvorlige vandskader.

Alt afhængig typen af din bolig og hvor gammel den er, kan du tage en række forbehold. Er dit hus fra før 1972, er der en chance for, at der gemmer sig skjulte vandrørssamlinger i forbindelse med din vandinstallationer. Disse rør løber typisk inde i væggene og på lofter, og bor du i en ældre bolig, bør du sørge for, at disse rør har den nødvendige isolering.

En vandalarm kan også være et løsningsforslag. Alarmen kan automatisk slukke for vandtilførslen og give dig besked, hvis vandforbruget pludselig stiger eller falder markant.